Search
Close this search box.
۸ دقیقه

5 / 5. 1

لاپاراسکوپی پیشرفته

لاپاراسکوپی پیشرفته

آنچه می خوانید...

لاپاراسکوپی یک نوع عمل پیشرفته و نوین در زمینه جراحی های کم تهاجمی است که حال سالهاست رونق گرفته و جایگزین مناسبی برای هر یک از عمل های چراحی تهاجمی تر شده است. از این روش برای تشخیص و درمان بسیاری بیماری و مشکلات استفاده می کنند.

این عمل تشخیصی و درمانی با دستگاهی با عنوان لاپاراسکوپ که هم چون تلسکوپ که در انتهای آن دوربینی تعبیه شده است با کمک تخصص پزشک و تکنیک خاصی انجام می شود.

لاپاراسکوپی چیست؟

نوعی جراحی است که در آن جراح فقط از بریدگی های کوچک برای عبور از پوست استفاده می کند. به آموزش خاصی نیاز دارد. افرادی که این نوع عمل را تجربه می کنند معمولاً خیلی سریع بهبود می یابند.

لاپاراسکوپی جراحی است که برای بررسی یا عمل داخلی حفره های شکم یا لگن استفاده می شود. این عمل تحت بیهوشی عمومی، معمولاً توسط جراح متبجر انجام می شود.

در طی لاپاراسکوپی یک برش کوچک در شکم ایجاد می شود. سپس یک لوله نازک حاوی نور و دوربین معروف به لاپاراسکوپ قرار داده می شود تا به داخل شکم و لگن نگاه کند. از گاز برای تورم شکم استفاده می شود تا جراح بتواند اندام ها را به درستی ببیند.

در صورت لزوم ممکن است یک یا چند برش کوچک دیگر برای ابزارهای کوچک دیگر نیز ایجاد شود.

تصویر لاپاراسکوپ وارد شکم، با برش دوم برای ابزارهای کوچک.

جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته چگونه انجام می شود؟

هنگامی که جراح، جراحی لاپاراسکوپی انجام می دهد، از ابزاری استفاده می کند که به لاپاراسکوپ معروف است. لاپاراسکوپ ابزاری بلند و باریک است که پس از ایجاد برش توسط جراح در شکم و نواحی اطراف ناف قرار گرفته می شود. لاپاراسکوپ به یک دوربین کوچک متصل شده است، که جراح را قادر می سازد تا اندام های شکم و لگن را روی صفحه تلویزیون ببیند. از جراحی لاپاراسکوپی برای درمان بیماری هایی چون کیست، مشکلات و عفونت های رحمی، جراحی چاقی، چسبندگی و … استفاده می شود.

مزایای جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته

مزایای بسیاری برای این نوع جراحی وجود دارد. هنگامی که بیمار نیاز به جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته داشته باشد، در طی بهبودی، درد کمتری نسبت به جراحی شکم باز احساس می کند. بیمارانی که تحت عمل جراحی پیشرفته لاپاراسکوپی قرار می گیرند، اغلب سریعتر از کسانی که جراحی شکم باز انجام می دهند بهبود می یابند، زیرا برش های کوچکتری در حین عمل ایجاد می شود. همچنین جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته باعث ایجاد جای زخم کوچکتر از جراحی شکم باز می شود و در نهایت این جراحی خطر عفونت را کاهش می دهد.

جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته برای درمان چه بیماری هایی استفاده می شود؟

آندومتریوز

هنگامی که یک بیمار علائم آندومتریوز را دارد، اگر داروها درمان موثری نداشته باشند، ممکن است جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته انجام شود. یک جراح از لاپاراسکوپ برای بررسی قسمت داخلی لگن بیمار استفاده می کند. اگر جراح بافت آندومتریوز را پیدا کند، در حین جراحی این بافت برداشته می شود.

فیبروم

فیبروم ها رشد غیرطبیعی توده ها در داخل یا خارج دیواره رحم می باشند. در بیشتر موارد، فیبروم ها سرطانی نیستند اما در صورت نیاز برای برداشتن فیبروم می توان جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته را انجام داد.

کیست های تخمدان

کیست تخمدان می تواند در برخی از تخمدان های زنان ایجاد شود. اگرچه بیشتر کیست ها به طور طبیعی از بین می روند، اما با این حال مواردی وجود دارد که برای از بین بردن کیست تخمدان باید درمان انجام شوند. در صورت نیاز به برداشتن کیست تخمدان، جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته راهی بی خطر محسوب می شود.

شرایط کف لگن

جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته ممکن است به عنوان درمانی برای بی اختیاری ادرار و سایر مشکلات کف لگن مانند افتادگی اندام لگن توصیه شود.

لاپاراسکوپی کیست کلیه

کیست کلیه کیسه ای پر از مایعات است که در یکی یا هر دو کلیه ایجاد می شود. این کیست ها گرد، دیواره ای نازک هستند و می توانند از قطر میکروسکوپی تا حدود ۵ سانتی متر متغیر باشند. ممکن است با یک بیماری جدی همراه باشند، اما در بیشتر موارد بی خطر هستند و از آن ها به عنوان کیست های ساده کلیه یاد می شود.

این کیست های ساده معمولاً به هیچ علامتی یا آسیب کلیوی منجر نمی شوند، اگرچه در صورت بزرگ شدن کافی یا شروع به فشار بر اندام های دیگر می توانند مشکلاتی را ایجاد کنند.

اگر یک کیست ساده تشخیص داده شود، معمولاً نیازی به نظارت یا ارزیابی بیشتر نیست. کیست پیچیده کلیه کیستی است که دارای شکل نامنظم یا دیواره های ضخیم تری نسبت به کیست ساده است. برای ارزیابی دوره ای کیست پیچیده ممکن است از تکنیک های تصویربرداری استفاده شود. اگر آنقدر بزرگ شده باشد که باعث درد ، ناراحتی یا فشار خون شود، ممکن است لازم باشد با جراحی برداشته شود.

برخی کیست های پیچیده نیز ممکن است به دلیل افزایش خطر ابتلا به سرطان کلیه یا به دلیل اینکه بیمار در حال کاهش عملکرد کلیه است ، برداشته شود.

لاپاراسکوپی یکی از مهم ترین روش های درمان کیست کلیه محسوب می شود، بدین ترتیب:
این عمل معمولاً زمانی انجام می شود که بیمار کیست های متعدد یا کیست بسیار بزرگی داشته باشد. لاپاراسکوپی و برداشتن کیست مناسب ترین درمان برای یک بیماری ژنتیکی به نام بیماری کلیه پلی کیستیک (PKD) است.

یک فرد مبتلا به PKD تعداد زیادی کیست دارد که باعث ایجاد زخم در بافت سالم کلیه می شود، که در نهایت می تواند منجر به اختلال در عملکرد کلیه شود. در اینجا، سه برش کوچک در شکم ایجاد می شود، ابزار کوچک به کلیه منتقل می شود و کیست ها برداشته می شوند. هنگامی که لازم است تعداد زیادی کیست برداشته شود، این روش ممکن است نیاز به یک شب ماندن در بیمارستان داشته باشد.

سرطان

این نوع جراحی ممکن است برای از بین بردن برخی از انواع سرطان مانند سرطان تخمدان نیز انجام شود.

علاوه بر این در از لاپاراسکوپی در موارد دیگری نیز استفاده می شود:

  • یک روش کاهش وزن (مانند اسلیو)
  • حذف و یا ترمیم مثانه
  • جراحی فتق
  • اهدای کلیه
  • حذف و یا ترمیم معدخ یا روده
  • حاملگی خارج از رحم
  • برای تشخیص و درمان دردهای شکمی
  • برای مشاهده تومور در شکم
  • بستن لوله های رحمی

پیش از جراحی چه اقداماتی لازم است؟

  1. در صورت حساسیت به دارویی حتما به پزشک اطلاع دهید
  2. در صورتی که داروهای رقیق کننده مانند آسپرین مصرف می کنید با پزشک در میان بگذارید
  3. اگر باردار هستید پیش از اقدام به جراحی با پزشک خود مشورت کنید

پس از جراحی چه اتفاقی می افتد؟

وقتی جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته تمام شد، برش های شکم بسته می شوند و بیمار به اتاق ریکاوری منتقل می شود. برخی از بیماران ممکن است پس از جراحی حالت تهوع داشته باشند، این موضوع به دلیل بیهوشی است که در طی عمل انجام شده است.

بسیاری از بیماران پس از جراحی و چند ساعت ریکاوری در همان روز مرخص می شوند. با این حال، بیماران باید تحت نظر پزشک باقی بمانند. برخی از جراحی های لاپاراسکوپی پیشرفته وجود دارند که شامل هیسترکتومی لاپاراسکوپی است و نیاز به ماندن بیمار به مدت یک شب در بیمارستان می باشد.

پس از جراحی، ​​به مدت چند روز بیماران ممکن است احساس خستگی و ناراحتی خفیفی داشته باشند. احساس درد و سوزش در ناحیه هایی که برش خورده از عوارض پس از جراحی است که پس از مدتی این مشکل رفع می شود. همچنین ممکن است به دلیل لوله ای که برای کمک به تنفس بیمار در حین  عمل در گلو قرار داده شده بود، گلودرد داشته باشد.  همچنین ممکن است بیماران از ناراحتی در شانه ها و کمر رنج برند که این ممکن است به دلیل گاز کمی باشد که به مدت چند روز داخل شکم باقی می ماند.

اگرچه بهبودی هر بیمار متفاوت است، اما بیشتر افراد بهبود یافته از عمل می توانند حداقل یک یا دو روز پس از جراحی فعالیت های خود را از سر بگیرند. با این وجود مدت زمان بیشتری طول می کشد تا بیماران فعالیت های سنگین خود را شروع کنند و باید قبل از شروع به فعالیت مجدد، بیمار حتما با پزشک خود مشورت کند.

در صورت بروز چه مشکلاتی باید با پزشک تماس بگیریم؟

  • تب و لرز
  • اختلال در تنفس
  • حالت تهوع و استفراغ (ممکن است برای دارو های بیهوشی باشد)
  • خونریزی و ترشحات قرمز از محل جراحی
  • تورم بیش از حد
  • مشکل در ادرار کردن
  • درد شدید که با مصرف دارو تسکین نمیابد
  • سردرد بیش از حد

خطرات مرتبط با جراحی لاپاراسکوپی پیشرفته

اگرچه جراحی لاپاراسکوپی ایمن تر از جراحی شکم باز است، اما انجام آن نیاز به مدت زمان بیشتری دارد. هنگامی که بیمار برای مدت طولانی تحت بیهوشی قرار بگیرد، می تواند منجر به افزایش خطر عوارض ناشی از آن شود. شروع عوارض جراحی ممکن است چند روز تا چند هفته طول بکشد.  سایر خطرات مرتبط با جراحی پیشرفته لاپاراسکوپی عبارتند از:

  • عفونت ناشی از استفاده ابزار جراحی آلوده
  • سوراخ شدن یک رگ و یا یک اندام بدون عمد
  • آسیب دیدن رگ های خونی
  • خونریزی داخلی

نتیجه گیری

لاپاراسکوپی پیشرفته یک عمل جراحی باز است که در آن شکافی در پوست شکم ایجاد می شود . جراحی لاپاراسکوپی به عنوان جراحی با حداقل تهاجم نیز شناخته می شود. که طول برش کمتر از ۱۰ میلی متر بوده و هدف از برش فرستادن دوربین لاپاراسکوپی داخل بدن می باشد. در ادامه با نحوه جراحی، مزایا و عوارض آن آشنا خواهیم شد.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *