۱۰ دقیقه

4 / 5. 1

نحوه گسترش اچ‌ پی‌ وی

ویروس پاپیلوم انسانی یا اچ پی وی  

آنچه می خوانید...

ویروس پاپیلوم انسانی یا اچ پی وی ویروسی است که از طریق رابطه جنسی و از تماس مستقیم پوست افراد منتقل می گردد. بیش از ۱۰۰ نوع مختلف از این نوع ویروس وجود دارد. بیشتر افرادی که مبتلا به این عفونت می گردند از این موضوع بی‌اطلاع هستند، چون معمولا علائم یا مشکلات بهداشتی در بدنشان بوجود نمی آید. در بعضی از موارد، انواع خاصی از اچ پی وی می‌توانند در قسمت‌های مختلف بدن باعث ایجاد زگیل (توده غیرطبیعی و غیر سرطانی) یا زگیل تناسلی گردند. در موارد دیگر، انواع خاصی از ویروس پاپیلوم انسانی یا اچ پی وی می‌توانند سبب ایجاد ضایعات پیش سرطانی (نواحی دارای بافت‌های غیرطبیعی) یا سرطان گردند. این ویروس شایع ترین عفونت مقاربتی(STD) در دنیاست.

ویروس پاپیلومای انسانی (اچ پی وی) نوعی ویروس رایج و شایع است که می تواند قسمت های مختلف بدن را درگیر کند. بیش از ۱۰۰ نوع HPV وجود دارد. ۳۰ نوع اچ پی وی می تواند بر اندام‌ های تناسلی از جمله فرج، واژن، دهانه رحم، آلت تناسلی کیسه بیضه، راست روده و مقعد را درگیر و آلوده کند. همچنین ویروس پاپیلومای انسانی (اچ پی وی) دهان یا گلو شما را تحت تاثیر قرار دهد. از بیماری هایی مقاربتی مردان که بسیار جدی است و ممکن است باعث ناباروری هم شود واریکوسل است و از راه های درمان آن واریکوسلکتومی است.

اچ پی وی یک عفونت مقاربتی (STI) است که منجر به بیماری مقاربتی می شود و از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شود. بسیاری از مردم از فکر ابتلا به بیماری های مقاربتی به خود می ترسند، اما اکثر گونه های اچ پی وی  تناسلی بی ضرر هستند.

برخی از گونه های HPV پرخطر هستند و می توانند منجر به سرطان مانند سرطان دهانه رحم شوند. تشخیص زودهنگام و درمان به موقع معمولاً می تواند از این اتفاق جلوگیری کند.

برخی از موارد عفونت HPV تناسلی ممکن است هیچ مشکلی برای سلامتی شخص ایجاد نکند. با این حال، برخی از انواع HPV می تواند منجر به ایجاد زگیل تناسلی و حتی سرطان دهانه رحم، مقعد و گلو شود.

دو دسته HPV مقاربتی وجود دارد: اچ پی وی وی کم خطر می تواند باعث ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی، مقعد، دهان یا گلو شود اچ پی وی پرخطر می تواند باعث سرطان های مختلف شود:

  • سرطان دهانه رحم
  • سرطان مقعد
  • برخی از انواع سرطان دهان و گلو
  • سرطان واژن
  • سرطان آلت تناسلی

اکثر عفونت های اچ پی وی خود به خود از بین می روند و باعث سرطان نمی شوند. اما گاهی اوقات عفونت ها بیشتر طول می کشد. هنگامی که یک عفونت پرخطر اچ پی وی برای مدت طولانی طول بکشد، می ‌تواند منجر به تغییرات سلولی شود. اگر این تغییرات درمان نشوند، ممکن است در طول زمان بدتر شده و به سرطان تبدیل شوند.

چه چیزی باعث بروز اچ پی وی می شود؟

ویروسی که باعث عفونت اچ پی وی می شود از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شود. بیشتر افراد از طریق تماس مستقیم جنسی مانند رابطه جنسی واژینال، مقعدی و دهانی به عفونت HPV تناسلی مبتلا می شوند. از آنجایی که اچ پی وی یک عفونت پوستی است، برای انتقال نیازی به مقاربت نیست. بسیاری از افراد مبتلا به HPV هستند و حتی آن را نمی دانند، به این معنی که حتی اگر شریک زندگی شما هیچ علامتی نداشته باشد، همچنان می توانید به آن مبتلا شوید. همچنین ممکن است چندین نوع HPV داشته باشید.

در موارد نادر، مادر مبتلا به اچ پی وی می تواند ویروس را در حین زایمان به نوزاد خود منتقل کند. هنگامی که این اتفاق می افتد، کودک ممکن است به شرایطی به نام پاپیلوماتوز تنفسی عود کننده مبتلا شود که در آن زگیل های مرتبط با اچ پی وی در داخل گلو یا راه های هوایی ایجاد می شود.

چه کسانی در معرض خطر عفونت اچ پی وی هستند؟

عفونت های اچ پی وی بسیار شایع هستند. تقریباً همه افراد فعال از نظر جنسی بلافاصله پس از شروع فعالیت جنسی به اچ پی وی آلوده می شوند.

نحوه گسترش اچ‌ پی‌ وی

حدود۶۰ گونه اچ پی وی وجود دارد که می تواند سبب ایجاد زگیل‌های معمولی شوند، که در بعضی از اعضای بدن مانند دست و پا ایجاد می گردند. ۴۰ نوع از این ویروس‌ها اچ پی وی «نوع تناسلی» هستند که امکان دارد باعث زگیل تناسلی گردند. ویروس‌های اچ پی وی بوسیله تماس اعضای تناسلی، دررابطه جنسی از طریق واژن یا مقعد منتقل گردند. این ویروس می‌تواند از طریق رابطه جنسی دهانی نیز انتقال یابد.

این ویروس می‌توانند اعضای تناسلی زنان، از جمله فرج، واژن و گردن رحم، و در مردان ناحیه تناسلی را، از جمله آلت تناسلی آلوده نماید. اچ‌پی‌وی‌های تناسلی امکان دارد مقعد و یا بخشی از سر و گردن را آلوده کنند.

سرطان‌های مرتبط با اچ‌ پی‌ وی

سیستم ایمنی بدن افراد آلوده به اچ‌پی‌وی کم‌خطر یا پرخطر معمولا عفونت را از بین می برد و ویروس صدمه‌ای به بدن وارد نمی‌کند. اما در بعضی از مبتلایان عفونتی دائمی ایجاد می شود که به‌کندی و در طول سال ها، سبب ایجاد توده پیش سرطانی یا سرطان می شود. سرطان‌های مرتبط با ویروس پاپیلوم انسانی یاHPV   شامل این موارد است: سرطان دهان، سرطان گردن رحم، سرطان مقعد

 انواع پرخطر ویروس پاپیلوم انسانی یا اچ پی وی ممکن است سبب سرطان واژن و سرطان آلت تناسلی مردان گردد.

سرطان‌های مرتبط با اچ‌ پی‌ وی

ریسک فاکتورها(عوامل خطرزا) HPV

تعدد شریک جنسی

رابطه جنسی با کسی که چندین شریک جنسی داشته است

سیستم ایمنی ضعیف، به دلیل ویروس اچ پی وی یا بعد از پیوند عضو

وجود مناطق آسیب دیده پوست

تماس شخصی با زگیل یا مناطقی که در معرض ویروس پاپیلوم انسانی یا اچ پی وی قرار گرفته است.

روشهای پیشگیری از ابتلا به اچ پی وی

استفاده صحیح از کاندوم های لاتکس خطر ابتلا یا انتشار اچ پی وی را تا حد زیادی کاهش می دهد، اما به طور کامل از بین نمی برد. مطمئن ترین راه برای جلوگیری از عفونت، نداشتن رابطه جنسی مقعدی، واژینال یا دهانی است. واکسن ها می توانند در برابر چندین نوع اچ پی وی، از جمله برخی که می توانند باعث سرطان شوند، محافظت کنند، مانند واکسن گارداسیل این واکسن ها زمانی بیشترین محافظت را ایجاد می کنند که افراد قبل از قرار گرفتن در معرض ویروس آن را دریافت کنند. این بدان معناست که بهتر است افراد قبل از شروع فعالیت جنسی آن ها را دریافت کنند.

راه های درمان عفونت HPV چیست؟

خود عفونت اچ پی وی قابل درمان نیست. داروهایی وجود دارد که می توانید از آن ها برای زگیل استفاده کنید. اگر آنها اثر نکنند، پزشک می تواند آن را منجمد، بسوزاند یا با جراحی خارج کند. درمان هایی برای تغییرات سلولی ناشی از عفونت با HPV پرخطر وجود دارد.

افرادی که سرطان های مرتبط با اچ پی وی دارند معمولاً همان نوع درمان را دریافت می کنند که افرادی که سرطان هایی دارند که ناشی از HPV نیستند. یک استثنا در این مورد برای افرادی است که سرطان های خاص دهان و گلو دارند. آنها ممکن است گزینه های درمانی متفاوتی داشته باشند.

واکسن HPV

سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA)  3 نوع واکسن برای پیشگیری از ابتلا به بعضی از انواع اچ پی وی مورد تایید قرار داده است: گارداسیل(Gardasil )، گارداسیل ۹( Gardasil 9) و سواریکس( Cervarix) . این واکسن ها علیه انواع بیماری زا و پرخطر ویروس اچ پی وی تهیه شده اند. تزریق واکسن در بعضی از کشورها برای دختران و پسران ۱۱ تا ۱۲ سال اجباری است.  افراد بالغ نیز می توانند این واکسن را تزریق نمایند. واکسیناسیون جهت افرادی که دارای روابط پر خطر جنسی می باشند ضروری است. علیرغم تفاوت ها در دوره سنی تزریق واکسن، تزریق آن برای زنان ۹ تا ۴۵ و برای مردان ۹ تا ۲۶ سال توصیه شده است.

واکسن HPV

گارداسیل(Gardasil)

راه‌هایی برای کاهش خطر آلوده شدن به اچ پی وی وجود دارد، از جمله تزریق واکسن، محدود نمودن تعداد کسانی که شخص با آنها رابطه جنسی دارد زیرا داشتن رابطه جنسی با تعداد زیادی از افراد خطر آلوده شدن به عفونت اچ پی وی را افزایش می‌دهد. استفاده ازکاندوم نمی‌تواند در طول رابطه جنسی به‌طور کامل از شخص در برابر HPV محافظت نماید.

گارداسیل به پیشگیری از آلوده شدن به دو نوع HPV کمک می‌کند که باعث ایجاد اکثر موارد سرطان گردن رحم و ضایعات پیش سرطانی در گردن رحم می‌شوند. این واکسن از آلوده شدن به دو اچ پی وی کم‌خطر هم جلوگیری می‌کند، که این دو اچ پی وی عامل ایجاد ۹۰٪ از موارد زگیل‌های جنسی می‌باشند. سرواریکس برای پیشگیری از سرطان گردن رحم در دختران و زنان ۱۰ تا ۲۵ ساله تأیید شده‌است.

چون واکسن تنها می‌تواند از عفونت پیشگیری کند، و قادر نیست عفونت موجود را درمان نماید، واکسیناسیون افراد باید پیش از آغاز فعالیت جنسی آنها صورت گیرد.

دوره نهفتگی  ویروس چقدر است؟

دوره نهفتگی یعنی فاصله زمانی بین تماس با ویروس و ایجاد زگیل در ناحیه تناسلی فرد. این زمان برای زگیل تناسلی بین ۳هفته تا دوسال است؛ یعنی اگر فردی با شخصی که نیاز به درمان زگیل تناسلی دارد، تماس جنسی داشته باشد ممکن است تا دوسال بعد علائمی از زگیل نداشته باشد.

‏آیا زگیل تناسلی مقعد را هم درگیر می کند؟

 ‏بله. زگیل هم از راه انتشار مستقیم (با دست یا با وسیله اصلاح) و هم از راه تماس جنسی مقعدی می تواند به این ناحیه سرایت نماید.

آیا زگیل تناسلی همیشه از راه جنسی انتقال می یابد؟

 ‏خیر. در بچه ها و گاهی در افراد بالغ، زگیل می تواند از سایر نقاط بدن مثل دست و پا به ناحیه تناسلی منتقل گردد. ‏بچه هایی که از مادران مبتلا طی زایمان واژینال به دنیا آمده اند ممکن است طی دو سال بعد دچار زگیل شوند.

آیا ویروس HPV فقط از طریق رابطه جنسی منتقل می شود؟

خیر. این ویروس از طریق تماس ناحیه تناسلی فرد سالم با فرد آلوده به ویروس هم منتقل می شود. همچنین طی رابطه جنسی دهانی امکان ابتلا به ویروس زگیل تناسلی دهان وجود دارد. در مواردی بسیار نادر امکان انتقال از طریق وسایل شخصی مانند تیغ اصلاح بدن هم وجود دارد.

بیشتر بخوانید: سوزاک

روش قطعی برای درمان ویروس اچ پی وی چیست؟

هنوز روشی قطعی برای از بین بردن این ویروس در بدن یافت نشده ولی با قوی شدن سیستم ایمنی بدن ضعیف تر می شود. در نتیجه مهم است که این موضوع را با شریک جنسی خود در میان بگذارید.

زگیل تناسلی  در چه نواحی از بدن ظاهر می شود؟

معمولا در نواحی تناسلی از جمله مقعد، واژن، دهانه داخلی واژن، روی آلت تناسلی مردان و گاهی در دهان نیز ایجاد می شوند.

آیا امکان انتقال ویروس اچ پی وی به جنین وجود دارد؟

 مادر ممکن است این ویروس را به جنین متولد نشده خود منتقل کند اما امکان آن بسیار کم است. طبق آمار حدود ۱۱ درصد از مادران طی یک دوره سویه ای از این ویروس را به نوزاد خود منتقل کردند.

نتیجه گیری

اچ پی وی یک عفونت مقاربتی (STI) است که منجر به بیماری مقاربتی می شود و از طریق تماس پوست به پوست منتقل می شود. بهتر است برای پیشگیری از ابتلا به این ویروس خود را با واکسن گارداسیل واکسینه کنید.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *