۴ دقیقه

0 / 5. 0

وجود خون در ادرار

آیا وجود خون در ادرار خطرناک است؟

آنچه می خوانید...

خون در ادرار نشانه چیست؟ علت خون در ادرار مردان چیست؟ چه مقدار خون در ادرار خطرناک است؟ هماچوری یا ادرار خونی چه علائمی دارد؟ چه عواملی در هماچوری موثر بوده و سبب تشدید علائم آن می‌شود  چه زمانی برای ادرار خونی به پزشک مراجعه کنیم؟ بیماری هماچوری چگونه تشخیص داده می‌شود؟

خون در ادرار به دو شکل می‌تواند وجود داشته باشد:

  • ادرار خونی قابل مشاهده با چشم غیر مسلح که به آن ماکرو هماچوریا یا هماچوری واضح گفته می‌شود.
  • وجود گلبول‌های قرمز خون در ادرار که فقط در میکروسکوپ قابل مشاهده بوده و در تست آزمایشگاهی مشخص می‌شود که به آن میکرو هماچوری یا هماچوری میکروسکوپی گفته می‌شود.

ادرار خونی میکرو هماچوری که با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیست، تنها طی معاینات دوره‌ای توسط پزشک و انجام آزمایشات تشخیص داده می‌شود. به همین دلیل بهتر است به طور منظم به متخصص اورولوژیست مراجعه کرده و آزمایشات تجویز شده را انجام دهید. در اینجا به اطلاعات بیشتری در رابطه با ادرار خونی و وجود خون در ادرار می‌پردازیم تا آگاهی بیشتری از آن داشته باشید. وجود خون در ادرار گرچه همیشه به معنای یک بیماری خاص نبوده اما می‌تواند یک علامت هشداردهنده باشد و نباید آن را دست کم گرفت.

علائم هماچوری

وجود خون در ادرار نشانه چیست؟

اگر شما در ادرار خود، خون مشاهده کرده‌اید، ممکن است نشانه‌ای از بیماری‌های جدی و یا فعالیت شدید باشد و نیاز به ارزیابی پزشکی دارد. برخی از دلایل وجود خون در ادرار عبارتند از:

  • عفونت ادراری در مردان: عفونت در سیستم ادراری می‌تواند باعث تخلیه خون در ادرار شود.
  • سنگ‌های کلیه یا مثانه: وجود سنگ‌ها در سیستم ادراری می‌تواند باعث آسیب به بافت‌ها و خونریزی شود.
  • آسیب‌های مستقیم به کلیه یا مثانه: ضربه، حادثه یا عوارض جراحی می‌توانند باعث تخلیه خون در ادرار شوند.
  • التهاب پروستات: در مردان، التهاب پروستات ممکن است باعث ترشح خون در ادرار شود.
  • بیماری‌های خون: برخی از بیماری‌های خون مانند هموفیلیا (نقص فاکتورهای لخته) ممکن است باعث خونریزی ناشی از سیستم ادراری شوند.

هرگونه خون در ادرار، بهتر است به سرعت توسط یک پزشک مورد بررسی قرار گیرد. آزمایشات مختلف، از جمله آزمایش ادرار، سونوگرافی، و گاهی‌اوقات سیستوسکوپی، ممکن است لازم باشد تا دلیل این مشکل تشخیص داده شود.

علائم ادرار خونی

بیماری ادرار خونی اگر از نوع ماکرو هماچوریا یا هماچوری واضح باشد، از طریق قرمز شدن و تغییر رنگ ادرار فرد را متوجه وجود گلبول‌های قرمز در ادرار خواهد کرد. البته فرد در این زمان، احساس درد و ناراحتی زیادی نداشته بلکه زمانی که لخته‌های خونی از ادرار او دفع شود، احساس درد خواهد داشت. اما ادرار خونی میکرو هماچوری یا هماچوری میکروسکوپی عموماً بدون نشانه‌ خاصی بروز می‌کند که به این حالت هماچوری بدون علامت نیز گفته می‌شود.

در برخی موارد نیز ادرار خونی با علائمی مانند درد در ناحیه پشت و یا قسمت پایینی شکم، نیاز به تخلیه فوری مثانه، حالت تهوع و استفراغ، تب و لرز و … همراه است.

عوامل تشدیدکننده علائم وجود ادرار در خون

وجود خون در ادرار عارضه‌ای است که همگی افراد حتی کودکان و نوجوانان نیز ممکن است آن را تجربه کنند. اما عواملی وجود دارند که می‌توانند احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش دهند که در ادامه به این عوامل اشاره می‌کنیم:

  • سن
  • عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی
  • سابقه ابتلا به بیماری های کلیوی و مثانه
  • تمرینات ورزشی شدید و فعالیت‌های بدنی سنگین
  • مصرف برخی از داروها مانند آسپرین، آنتی ‌بیوتیک‎‌‌هایی مانند پنی‌سیلین، داروهای ضد درد غیر استروئیدی و …

آیا وجود خون در ادرار خطرناک است؟

همان طور که اشاره شد وجود خون در ادرار یا بیماری هماچوری، همواره نشان‌دهنده یک بیماری خاص و خطرناک نبوده اما حتی مشاهده آن در دفعات کم یا با مقادیر ناچیز ممکن است نشانه‌ای از یک بیماری جدی مانند بیماری کلیوی، سرطان و … باشد. همچنین ادرار خونی اگر به موقع درمان نشده و علت بروز آن مورد بررسی قرار نگیرد، ممکن است عوارض جبران‌ناپذیری را به دنبال داشته باشد. بنابراین بهتر است برای تشخیص دقیق و درمان به موقع، حتما به بهترین متخصص اورولوژی در تهران مراجعه کنید.

چه مقدار خون در ادرار خطرناک است؟

بررسی میزان خون در ادرار توسط پزشک و پس از انجام آزمایشات و نوار مثانه تجویز شده صورت می‌گیرد. در آزمایش شمارش سلول‌های خونی، خون موجود در نمونه ادرار بررسی شده و اگر تعداد گلبول‌های قرمز در هر میدان میکروسکوپی بیش از چهار عدد باشد، غیر طبیعی بوده و مقدار خون در ادرار خطرناک است. هنگامی که تعداد گلبول‌های قرمز در میدان میکروسکوپی به بیش از ۵۰ عدد رسیده باشد، خون موجود در ادرار با چشم غیر مسلح قابل دیدن بوده و باید برای بررسی و درمان آن سریعا به پزشک مراجعه کرد.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *