۶ دقیقه

5 / 5. 1

سرطان بیضه چیست؟

سرطان بیضه

آنچه می خوانید...

سرطان بیضه چیست؟ چه روش‌هایی برای درمان سرطان بیضه وجود دارد؟ سرطان بیضه یکی از بیماری‌ها و انواع پر خطر سرطان در میان مردان بوده و از ناحیه بیضه‌ها که اعضای مهمی از سیستم تولید مثل در مردان هستند، شروع می‌شود. اگر این بیماری زودتر تشخیص داده نشود، می‌تواند عواقب جدی را برای فرد به دنبال داشته باشد. این مقاله به بررسی علل، علائم، تشخیص، و روش‌های پیشگیری و درمان این بیماری مهم خواهد پرداخت.

سرطان بیضه یکی از انواع کمتر دیده شده‌ سرطان در میان مردان است که تنها یک درصد از کل سرطان‌هایی که در مردان تشخیص داده شده است را شامل می‌شود. این بیماری در مقایسه با سایر انواع سرطان‌ها، بسیار غیر معمول است، زیرا معمولاً مردان جوان بین سنین ۲۰ تا ۳۵ سال ممکن به آن مبتلا ‌شوند.

سرطان بیضه

علائم سرطان بیضه

افراد مبتلا به سرطان بیضه ممکن است علائم یا نشانه های مختلفی داشته باشند. اما گاهی اوقات، افراد مبتلا به سرطان بیضه هیچ کدام از علائم ظاهری ابتلا به این سرطان را ندارند و یا اینکه علت علائمی که دارند ممکن است یک وضعیت پزشکی متفاوت به غیر از سرطان باشد. بنابراین، داشتن علائمی که در ادامه ذکر می شوند به این معنا نیست که فردی که این علائم را داشته باشد قطعاً سرطان دارد.

معمولاً بزرگ شدن بیضه یا وجود یک توده کوچک یا ناحیه ای که سفت شده، از اولین علائم سرطان بیضه هستند. هرگونه توده، بزرگ شدن، سفتی، درد یا حساسیت باید در اسرع وقت توسط پزشک شما ارزیابی و معاینه شود. سایر علائم سرطان بیضه معمولاً تا زمانی که سرطان به سایر نقاط بدن گسترش یابد، ظاهر نمی شوند. یکی دیگر از بیماری های مرتبط با بیضه واریکوسل است که البته بهتر است بدانید درمان قطعی واریکوسل هم وجود دارد و آن واریکوسلکتومی است.

علائم سرطان بیضه که پس از مشاهده آن‌ها لازم است برای تشخیص دقیق‌تر به بهترین متخصص اورولوژی در تهران مراجعه کنید، عبارتند از:

  • احساس سنگینی در کیسه بیضه
  • وجود توده یا تورم در هر دو بیضه
  • کوچک شدن بیضه‌ها یا آتروفی بیضه
  • وجود دردهایی در کشاله ران یا زیر شکم
  • تورم یا تجمع ناگهانی مایع در کیسه بیضه
  • احساس درد یا ناراحتی در ناحیه بیضه یا کیسه بیضه

تأخیر در تشخیص سلول‌های سرطانی باعث گسترش بیماری در اندام‌های دیگر شده و مراحل درمان را سخت‌تر و دشوارتر می‌کند، بنابراین لازم است تا ضمن آشنایی با علائم سرطان بیضه، نسبت به آن‌ها توجه کافی داشته باشید.

دلایل ابتلا به سرطان بیضه

در بیشتر موارد علت ابتلا به سرطان بیضه مشخص نیست. پزشکان زمانی به ابتلای فرد به سرطان پی می برند که متوجه تغییراتی در سلول های سالم در بافت بیضه ها شوند. سلول‌های سالم الگوی رشد و تقسیم منظمی دارند و به این ترتیب عملکرد طبیعی بدن را حفظ می کنند.

اما گاهی اوقات برخی از سلول ها دچار ناهنجاری‌هایی شده و این امر باعث می‌شود رشد برخی سلول‌ها از کنترل خارج شود. به این صورت که به طور نامنظم هم چنان این رشد و تکثیر غیر عادی ادامه دارد. سلول‌های انباشته شده در بیضه به مرور توده ای سرطانی تشکیل می‌دهند. تقریباً همه سرطان‌های بیضه در سلول‌های زایا شروع می شوند؛ سلول های زایا سلول‌هایی در بیضه‌ها هستند که اسپرم نابالغ تولید می‌کنند. علت غیر طبیعی شدن سلول‌های زایا و تبدیل شدن آن‌ها به سرطان هنوز دقیقاً مشخص نیست.

درمان سرطان بیضه

در ابتدا بهتر است بدانید که بسته به میزان شدت و سرعت تشخیص پزشک معالج نوع انتخاب گزینه‌های درمانی متفاوت بوده و با کمک از بهترین متخصص اورولوژی می‌توانید بهترین نتیجه ممکن را به دست آورید. از جمله روش‌هایی که برای درمان سرطان بیضه به کار می‌رود عبارتند از:

  1. جراحی برداشتن بیضه (ارکیکتومی رادیکال)

این جراحی شامل برداشتن بیضه و طناب اسپرماتیک در ناحیه‌ای است که از بدن خارج می‌شود تا اکثر سرطان های موضعی بیضه را تشخیص داده و درمان کند. برای مردانی که سرطان در بدن آن‌ها از بیضه سرایت کرده است و مبتلا به سرطان بیضه متاستاتیک (در نقاط دیگر بدن) یا سرطان در غدد لنفاوی بافت صفراوی هستند، ارکیکتومی رادیکال اولین گام مهم در تشخیص و مدیریت بیماری است.

۲. ارکیکتومی جزئی

برخلاف ارکیکتومی رادیکال، تنها قسمتی از بیضه برداشته می شود. قبل از انجام عمل جراحی برای محافظت از بیضه ها باید در مورد انتظارات و نتایج احتمالی در اتاق عمل، با بیمار و خانواده وی صحبت شود.

۳. شیمی درمانی

شیمی درمانی بسیاری از مردان مبتلا به سرطان پیشرفته بیضه را که به بیضه‌ها گسترش یافته است درمان می‌کند. شیمی درمانی معمولاً شامل یک داروی حاوی پلاتین (به عنوان مثال، کربوپلاتین، سیس پلاتین) است و بسته به مرحله بیماری می تواند برای یک یا چند دوره انجام شود. شیمی درمانی توسط یک انکولوژیست پزشکی تجویز می‌شود.

۴. پرتو درمانی

پرتودرمانی برای مردان مبتلا به مرحله دوم سمینوم استفاده می‌شود. میزان موفقیت اشعه بسیار عالی است، اما ممکن است با مسمومیت های طولانی مدت مانند سرطان های دوم و بیماری های قلبی و عروقی اولیه مرتبط باشد. پرتودرمانی توسط یک انکولوژیست پرتودرمانی تجویز می‌شود.

۵. حفاظت از سرما

بهترین راه برای حفظ باروری، بانکداری اسپرم قبل از شروع درمان سرطان است. حتی اگر آمادگی تشکیل خانواده را ندارید، اسپرم می‌تواند سال ها ذخیره شود. آزمایشگاه‌های مورد نیاز قبل از سرمازدگی اسپرم: HIV، هپاتیت B، هپاتیت C، واکنش سریع پلاسما (RPR).

پیشگیری از سرطان بیضه

سرطان بیضه قابل پیشگیری نیست اما هر چه زودتر تشخیص داده شود احتمال درمان آن بیشتر است. خودآزمایی و چکاپ منظم بهترین راه برای تشخیص هرچه زودتر وجود این نوع سرطان است. با این حال، بهتر است باید در مورد بهترین روش با پزشک خود مشورت کنید.

بر اساس تحقیقات انجام شده، هنگام استحمام بهترین زمان برای انجام خودآزمایی است زیرا گرما کیسه بیضه را شل کرده و تشخیص موارد غیر طبیعی را آسان‌تر می‌کند. جلوی آینه به دنبال علائم تورم کیسه بیضه باشید. با استفاده از هر دو دست، شست‌ها را در بالای بیضه و انگشت اشاره و وسط را در زیر بیضه‌ها قرار دهید. بیضه را بین انگشتان دست و شست حرکت دهید و به شکل آن و لمس چیزی شبیه توده توجه کنید. بیضه های سالم در لمس محکم، صاف و بیضی شکل هستند. نگران تفاوت جزئی در اندازه بین بیضه های خود نباشید.

نتیجه گیری

در این مقاله سعی بر آن شد هر چه در مورد این نوع بیماری خطرناک نیاز بود بدانید در اختیارتان قرار بگیرد تا با دید و دقت نظری بیشتری نسبت به انجام چکاپ های دوره‌ای و تشخیص‌های به هنگام اقدام کنید تا روند درمانی سریع‌تر آغاز و هم چنین از بروز سایر بیماری‌های وخیم پیشگیری کرد.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *