جراحی آندوسکوپیک پروستات یکی از روش های درمان سرطان پروستات است. از جمله عوارض بزرگ شدن پروستات، شکل گیری سنگها در مثانه است. برای برطرف کردن سنگ مثانه میتوان از عمل جراحی باز یا آندوسکوپیک استفاده کرد، ولی یک روش جدید هم به نام pccl هم وجود دارد که با توجه به تشخیص پزشک میتوانید از آن هم استفاده کنید.
مزایای جراحی اندوسکوپیک پروستات
جراحی اندوسکوپیک پروستات مزایای زیادی دارد که این روش را به گزینه ای محبوب برای درمان مشکلات پروستات تبدیل کرده است. در اینجا به برخی از مزایای کلیدی این جراحی اشاره میشود:
- کم تهاجمی بودن: در این روش از طریق مجرای ادرار با استفاده از یک ابزار اندوسکوپیک به بافت های پروستات دسترسی پیدا میشود و نیازی به برش های بزرگ در پوست نیست.
- دوره بهبودی کوتاه: اکثر بیماران در طی چند روز تا یک هفته به فعالیت های عادی خود بازمیگردند که به دلیل کم تهاجمی بودن روش و عدم نیاز به برش های بزرگ است.
- کاهش درد و ناراحتی: به دلیل عدم نیاز به برش های بزرگ و جراحی باز، درد و ناراحتی پس از عمل معمولاً کمتر است.
- بهبود علائم سریع: این روش به طور مؤثری علائم مرتبط با بزرگی خوش خیم پروستات مانند تکرر ادرار، مشکل در شروع ادرار و احساس تخلیه ناقص مثانه را بهبود میبخشد.
زمان مناسب انجام عمل پروستات به روش آندوسکوپیک
سرطان پروستات در واقع نوعی بیماری مزمن در دستگاه تناسلی مردان است که غده پروستات را درگیر کرده و با یک گسترش بدون کنترل در سلولهای این غده همراه است که در زیر مثانه قرار دارد. این سرطان علائمی نیز دارد از جمله اختلالات ادراری، ادرار همراه با خون، داشتن تکرر ادرار به خصوص درشب، اختلال نعوظ، بی حسی پاها و غیره دارد که شیوع درد حتی به استخوانها هم میرسد.
از جمله روشهایی که برای درمان سرطان پروستات استفاده میشود جراحی است. اما رایج ترین شیوه درمان این نوع سرطان، پروستاتکتومی است. پزشک متخصص تمام و یا بخشی از بافت اطراف غده پروستات را برمیدارد. ولی در مواردی هم که شرایط بیمار خاص است روش های جراحی دیگر به او پیشنهاد میشود. از روش جراحی آندوسکوپیک پروستات (TURP) در درمان بزرگ شدن خوش خیم پروستات استفاده میشود. همچنین از این روش برای رفع مشکلات ادراری بیماران مبتلا به سرطان پروستات میتوان استفاده کرد. در این روش جراحی، احتیاجی به برش زدن پوست نیست.
آمادگی های قبل از جراحی آندوسکوپیک پروستات
جراح چند هفته پیش از انجام جراحی بیمار را معاینه می کند تا اطمینان حاصل کند که بیمار شرایطش برای عمل جراحی مناسب است یا خیر. همچنین از نظر بیهوشی هم بیمار را بررسی میکند که سلامت کافی را داشته باشد و در صورتی که پزشک لازم بداند دستور به انجام آزمایش خون و گرفتن نوار قلب خواهد داد. بعد از انجام این مراحل پزشک متخصص جراح، در مورد جزئیات عمل به بیمار توضیح داده و به سوالات بیمار پاسخ میدهد.
- بیمار پیش از عمل جراحی باید حتما پزشک خود را از مصرف داروهایی که معمولا ضد انعقاد خون هستند آگاه کند. امکان دارد که پزشک جراح شما را از خوردن یکسری داروها منع کند. بیمار باید تمامی دستورات پزشک را با دقت انجام دهد.
- بیمارانی که سیگار مصرف میکنند از کشیدن سیگار منع میشوند، زیرا استعمال آن ریسک لخته شدن خون و عفونت سینه را بالا می برد.
- بیمار باید در روز انجام عمل و یا یک روز پیش از آن در بیمارستان حاضر شود.
- بیمار باید از ۶ ساعت پیش از انجام عمل جراحی ناشتا باشد.
- احتمال دارد از بیماران خواسته شود تا برای جلوگیری از لخته شدن خون جوراب واریس بپوشند.
- به منظور پیشگیری از کم آبی، سرم به بیمار تزریق میکنند.
نحوه انجام جراحی آندوسکوپیک پروستات
جراحی آندوسکوپیک پروستات (TURP)این عمل به منظور برداشتن ناحیه داخلی غده پروستات انجام میشود، جراح به منظور برداشتن غده از جریان برق استفاده میکند و این شیوه باعث کاهش فشار در این ناحیه میشود. ابتدا جراح اسکوپ را از طریق مجرای ادراری وارد میکند.
مجرای ادراری در واقع لوله ایست که ادرار را از مثانه به آلت تناسلی انتقال میدهد. اسکوپ به یک دوربین کوچک متصل است و برای افزایش وضوح تصویر دوربین، به یک عدسی چشمی مجهز است. سپس جراح ابزار برش را به درون لوله مجرای ادراری هدایت میکند و قسمت داخلی غده پروستات را برمیدارد. همچنین مسدود بودن غده را از طریق جریان برق برطرف می کند.
عمل یک ساعت زمان میبرد، بیمار بعد از عمل به بخش ریکاوری انتقال مییابد و به مدت ۱ساعت تحت نظر پرستار است و سپس به بخش عمومی انتقال مییابد. به دلیل آنکه عمل تحت بیهوشی عمومی و یا با بی حسی نخاعی و داروهای آرام بخش انجام میگیرد، در نتیجه هیچ دردی در زمان عمل ندارند.
برای دریافت مشاوره از دکتر حامد رجائی بهترین متخصص اورولوژی در تهران با شماره 09033709340 تماس حاصل نمایید.
مراقبتهای پس از عمل پروستات
جراحی آندوسکوپیک پروستات، دوره بهبودی تقریبا سریعی دارد و عوارض پس از عمل آن بسیار کم است و بیمار پس از ۶هفته بهبودی کامل خود را بدست میآورد. اما در این مدت بیمار باید از یک سوند ادراری استفاده کند و در بیشتر وقت خود در استراحت مطلق باشد.
ادرار بیمار در روزهای اول بعد از عمل جراحی، حاوی خون است. بیمار در شب اول بعد از عمل باید حتما در استراحت مطلق باشد. ولی بعد از آن از بیمار میخواهند که در حدی که میتواند راه برود. بعلاوه پرستار به بهبودی سریعتر بیمار کمک میکند و یکسری تمرین برای داشتن جریان خون طبیعی و تکنیکهایی برای تنفس عمیق به او یاد میدهد. بیمار بعد از یک تا سه روز مرخص خواهد شد. در این دوره کوتاه نقاهت باید از سوند استفاده کند.
این دوره نقاهت بعد از عمل جراحی آندوسکوپی پروستات، به خصوص در دو هفته اول برای بیشتر بیماران خیلی آزاردهنده است ولی دیگر علائم و دردها هم اغلب در مراحل پایانی از بین میروند.
دوره بهبودی جراحی اندوسکوپیک پروستات چقدر است؟
دوره بهبودی بعد از جراحی اندوسکوپیک پروستات معمولاً نسبتا کوتاه تر از جراحی های باز است اما مدت زمان بهبودی بسته به وضعیت فرد و پیچیدگی جراحی متفاوت است. نتایج نهایی جراحی، از جمله بهبود کامل علائم ادراری و کاهش ورم، احتمال دارد تا ۳ ماه طول بکشد. با این حال، برخی مشکلات ادراری خفیف مانند احساس تخلیه ناقص برای چند ماه دیگر باقی میماند.
مقایسه جراحی اندوسکوپیک پروستات با عمل پروستاتکتومی
جراحی اندوسکوپیک پروستات و پروستاتکتومی، هر دو روش هایی برای درمان مشکلات پروستات هستند، انتخاب بین این روش ها بستگی به وضعیت بیمار، نوع مشکل پروستات و توصیه های بهترین جراح اورولوژی دارد. در اینجا به مقایسه این دو تکنیک میپردازیم:
✳️ جراحی اندوسکوپیک پروستات
در این روش از طریق مجرای ادرار (بدون برش های خارجی) با استفاده از ابزار خاصی به نام رسکتوسکوپ، بافت های اضافی پروستات که باعث انسداد جریان ادرار میشوند، برداشته میشود. در این روش نیاز به برش روی پوست وجود ندارد و بنابراین درد و مدت زمان بهبودی کمتری رقم میزند. در این روش جراحی فقط بافت های اضافی که به راحتی قابل دسترسی هستند، برداشته میشود و برای پروستات های بسیار بزرگ و مشکلات وسیع موثر نباشد.
✳️ پروستاتکتومی
نیاز به برش بزرگ در پایین شکم دارد تا پروستات به طور کامل برداشته شود. مناسب برای درمان سرطان پروستات یا پروستات های بسیار بزرگ که نیاز به برداشتن کامل دارند. به دلیل برش های جراحی دوره نقاهت طولانی است و احتمال عوارض و بروز عفونت در ناحیه جراحی زیاد است.
تاثیر جراحی اندوسکوپیک پروستات بر توانایی جنسی
جراحی آندوسکوپیک پروستات تأثیرات مختلفی بر توانایی جنسی میگذارد، اما این تأثیرات بسته به فرد و وضعیت خاص او متفاوت است. به عنوان مثال:
انزال معکوس
یکی از عوارض شایع جراحی، انزال معکوس است که در آن اسپرم به جای خروج از آلت تناسلی، به مثانه برگشت میکند. این عارضه بر تجربه جنسی تأثیر میگذارد زیرا احساس انزال طبیعی را تغییر میدهد. بسیاری از مردان پس از عمل با این وضعیت مواجه میشوند، اما این مشکل معمولاً بر روی قابلیت نعوظ و لذت جنسی تأثیر نمیگذارد.
مشکلات نعوظ
در برخی موارد نادر، جراحی آندوسکوپیک پروستات به دلیل آسیب به اعصاب یا بافت های اطراف پروستات میتواند منجر به اختلال نعوظ شود.
کاهش قدرت جنسی
برخی بیماران پس از جراحی احساس کاهش رضایت جنسی دارند که به دلیل تغییرات در انزال یا نگرانی های روانی میباشد. به طور معمول، قدرت جنسی به مرور زمان به حالت طبیعی خود برمیگردد.
هزینه جراحی اندوسکوپیک پروستات چقدر است؟
هزینه جراحی اندوسکوپیک پروستات بسته به مکان جراحی، تخصص جراح و تجهیزات مورد استفاده متفاوت باشد. قبل از جراحی، بررسی کنید که آیا بیمه شما هزینه ها را پوشش میدهد یا خیر و چه میزان از هزینه ها تحت پوشش بیمه قرار میگیرد. برای دریافت اطلاعات دقیق در مورد هزینه ها و روش های پرداخت، با بهترین جراح پروستات مشورت کنید. توجه به هزینههای اضافی مانند داروها، مشاورههای بعد از عمل و مراجعات پیگیری نیز مهم است.
جراحی اندوسکوپیک پروستات چه عوارضی دارد؟
جراحی اندوسکوپیک پروستات با برخی عوارض و مشکلات همراه است. در ادامه برخی از رایج ترین آن ها را برای شما ذکر کردیم.
- خونریزی خفیف تا شدید در برخی از بیماران
- مشکل در کنترل ادرار
- احساس تخلیه ناقص ادرار (فرد احساس میکند که هنوز مقداری ادرار در مثانه باقی مانده است.
- عفونت مجاری ادراری
- آسیب به بافت های اطراف مثانه یا مجرای ادرار
- عوارض بیهوشی عمومی