نارسایی کلیه چگونه ایجاد میشود؟ چگونه از بروز این بیماری جلوگیری کرده و برای تقویت کلیه چه بخوریم؟ درمان نارسایی کلیه از چه روشهایی صورت میگیرد؟ چگونه بفهمیم کلیه سالم داریم و یا دچار بیماری نارسایی کلیه شدهایم؟با ما همراه باشید تا در رابطه با این بیماری بیشتر مطالعه کرده و از تهدیدها و خطرات آن، مطلع باشیم.
نارسایی کلیه چیست؟
نارسایی کلیه هنگامی رخ میدهد که کلیههای فرد دچار اختلال شده و توانایی فیلتر کردن و دفع موائد زائد و سموم بدن را از دست داده باشند. در واقع در این بیماری، کلیهها قادر نیستند وظایف خود را مانند قبل به درستی و به صورت طبیعی انجام داده و در نتیجه، تصفیه خون در بدن فرد با مشکل مواجه میشود.
علائم نارسایی کلیه
نارسایی کلیه که به دفع نامناسب مواد غذایی و تجمع سموم مختلف در بدن میشود، با علائم و نشانههایی مانند موارد زیر به شما هشدار میدهد:
- تشنج
- انقباض ناگهانی عضلات
- پف کردن ناحیه زیر چشم
- کاهش یافتن دفعات نیاز به دفع ادرار
- بیهوشی عمیق و رفتن به کما در موارد حاد
- احساس خستگی، ضعف، گیجی و حالت تهوع
- احساس تنگی نفس و درد در ناحیه قفسه سینه
- احتباس ادرار و مایعات دفع نشده در بدن و تورم اندامهای تحتانی مانند زانوها، پاها و …
بیشتر بخوانید: علائم سنگ کلیه
خطرات و عوارض نارسایی کلیه
بیماری نارسایی کلیه، بسته به این که بیماری در چه مرحلهای بوده و تا چه حد پیشرفت کرده باشد، خطرات و عوارض مختلفی دارد که در ادامه به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- تجمع مایعات دفع نشده در بدن
نارسایی کلیوی سبب میشود مایعات دفع نشده در قسمتهای مختلف بدن تجمع پیدا کنند. این موضوع، معمولا از قسمت پاها و زانوها شروع شده و در صورت ادامهدار شدن، ممکن است حتی منجر به تجمع مایعات در ریهها شوند که در این حالت، فرد احساس تنگی نفس و خفگی خواهد کرد.
- احساس درد در ناحیه سینه
نارسایی حاد کلیوی، اگر سبب بروز التهاب در پردهای با نام پریکارد در ناحیه قلب شود، احساس درد و ناراحتی در ناحیه سینه فرد به وجود میآورد.
- ضعف عضلانی
دفع نشدن سموم بدن در اثر بیماری نارسایی کلیه باعث میشود مایعات و الکترولیتهای بدن از حالت تعادل خارج شده و در نتیجه، سبب میشود شما در بدن خود ضعف عضلانی را تجربه کنید.
- آسیب دائمی عملکرد کلیهها
نارسایی کلیوی در موارد حاد، ممکن است عملکرد کلیههای فرد را برای همیشه تحت تاثیر قرار داده که در این حالت، با هیچ روش درمانی نمیتوان کلیهها را از این وضعیت خارج کرده و سلامت قبل را به آنها بازگرداند. در این گونه موارد، فرد باید برای زنده ماندن به طور مداوم از دیالیز استفاده کرده و یا در صورت تشخیص بهترین متخصص اورولوژی در تهران، به دنبال پیوند کلیه باشد.
درمان نارسایی کلیه
درمان نارسایی کلیه از روشهای مختلفی صورت گرفته و بر اساس میزان پیشرفت بیماری و علت بروز آن، متفاوت خواهد بود. برخی از روشهای درمان بیماریهای کلیوی به شرح زیر است:
- درمان دارویی
درمان دارویی نارسایی کلیوی شامل استفاده از داروهایی است که به عنوان محرک کلیه برای تولید گلبولهای قرمز مورد نیاز خون به کار میروند. همچنین ممکن است داروهایی برای تنظیم فشار خون و یا انواع مکملها و قرصهای تقویتی برای بیمار توسط پزشک تجویز شود.
- دیالیز
دیالیز نیز، یکی از گزینههای درمانی نارسایی کلیوی است که در شرایط حاد و هنگامی که نشانههای بیماری با کمک دارو درمانی برطرف نشود، توصیه و تجویز میشود. دیالیز در واقع، یک روش مکانیکی برای انجام وظایف کلیه بوده که به پالایش و خارج کردن مواد زائد و سمی از بدن کمک میکند.
- پیوند کلیه
در موارد بسیار حاد نارساییهای کلیوی و در شرایطی که هیچ یک از روشهای درمانی دیگر برای درمان این بیماری موثر واقع نشده باشد، پزشک ناچار به برداشتن کلیه فرد و انجام عمل پیوند کلیه خواهد شد.
بیشتر بخوانید: در مورد کیست کلیه بیشتر بدانید!
اقدامات لازم برای پیشگیری از ابتلا به نارسایی کلیوی
برای جلوگیری از مبتلا شدن به بیماری نارسایی کلیه و حفظ عملکرد مناسب کلیهها لازم است همواره سلامتی خود را در اولویت قرار داده و اقداماتی شامل موارد زیر را در برنامه خود قرار دهید:
- کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت
- کنترل چربی خون در افراد دارای کلسترول بالا
- دوری از استعمال دخانیات، مصرف الکل و …
- سبک زندگی سالم و داشتن تحرک بدنی و ورزش
- درمان به موقع بیماریها و اختلالات مجاری ادراری
- پرهیز از مصرف مداوم و بیش از حد داروها و قرصها
- انجام منظم چکاپ و آزمایشات مربوط به مجاری ادراری
- داشتن رژیم تغذیهای مناسب و سالم و استفاده نکردن از مواد غذایی بی ارزش، غذاهای فست فود و غذاهای دارای چربی زیاد