یکی از مهم ترین ارگان های بدن که میزان آب و مواد معدنی در خون را تنظیم می کند، کلیه می باشد که در صورت تشکیل کیسه هایی پر از مایع در کلیه، کیست کلیه ایجاد خواهد شد و به طور معمول این کیست ها دیواره های نازک حاوی مایع می باشند که به طور معمول علائم خاصی نخواهد داشت. برخی از افراد به دلیل ا بیماری ارثی به نام بیماری کلیه پلی کیستیک به کیست کلیه مبتلا می شوند که این بیماری می تواند علائمی مانند فشار خون بالا، درد در پشت و پهلو، خون در ادرار یا عفونت های مکرر کلیه را ایجاد کند اما باید به این نکته اشاره کرد که همه افرادی که PKD دارند این علائم را ندارند.
در این مقاله به طور کامل به بررسی علائم کیست کلیه، علت بروز آن و همینطور نحوه تشخیص آن صحبت خواهیم کرد.
کیست کلیه چیست؟
کلیه ها مواد زائد را از خون شما خارج می کنند. آن ها این کار را با تصفیه خون و ساخت ادرار انجام می دهند. با افزایش سن، کیسه های پر از مایع می توانند در کلیه ها تشکیل شوند. این کیسه ها “کیست” نامیده می شوند. آن ها معمولاً کیسه های کوچک، بیضی شکل یا گرد با دیواره نازک با مایع آبکی در آن ها هستند.
کیست های کلیه تقریبا همیشه خوش خیم هستند (سرطانی نیستند). معمولاً کیست ها مشکلی ایجاد نمی کنند. در حقیقت، افراد می توانند زندگی خود را بدون آن که بدانند آن ها را دارند، پشت سر بگذارند.
علت بروز کیست کلیه
به طور دقیق نمی توان علت بروز کیست کلیه را بیان کرد، اما هنگامی که لایه سطحی کلیه ضعیف شده باشد، کیسه پراز مایع تشکیل شده و زمانی که این کیسه از کلیه جدا شود در واقع کیست به وجود خواهد آمد. به طور معمول احتمال تشکیل کیست کلیه هر چه که سن افراد بالاتر برود، بیشتر خواهد شد و به طور معمول بیش از ۵۰ درصد افراد بالای ۵۰ سال دارای کیست کلیه هستند.
اگر کیست های کلیه شما ناشی از یا PKD همان بیماری پلی کیستیک کلیه باشد، پس علت بروز آن ارثی بوده اگرچه برای اکثر مردم اینطور نیست.
از علت های دیگر بروز و تشکیل کیست می توان به رژیم غذایی نامناسب و سبک زندگی نامناسب نیز اشاره کرد. هم چنین باید به این موضوع اشاره کرد که ریسک ابتلا به کیست کلیه در مردان نسبت به زنان بیشتر می باشد.
علائم کیست کلیه
اگر کیست کلیه دارید، ممکن است علائم زیر را داشته باشید:
- درد در پهلو بین دنده ها و لگن شما
- درد در ناحیه شکم یا کمر
- تب
- تکرر ادرار
- وجود خون در ادرار یا ادرار تیره
- اگر علائم زیر را دارید، باید با بهترین متخصص اورولوژی در شهر محل سکونت تان خود تماس بگیرید.
برای دریافت مشاوره از دکتر حامد رجایی فرم زیر را پر کرده تا در اسرع وقت کارشناسان ما با شما تماس بگیرند.
نحوه تشخیص کیست کلیه
تقریباً همه کیست های کلیه در آزمایش های تصویربرداری که تصویری از اندام های داخلی شما تهیه می کند، قابل تشخیص خواهد بود. این آزمایشات شامل سونوگرافی، توموگرافی کامپیوتری (CT) یا اسکن تصویربرداری رزونانس مغناطیسی (MRI) است. گاهی اوقات کیست کلیه هنگامی پیدا می شود که یکی از این آزمایش ها به دلایل دیگر انجام شود.
سونوگرافی
در این روش تشخیصی از امواج صوتی برای تهیه تصاویر از کلیه ها استفاده می شود، و با انجام سونوگرافی می توان وجود کیست و هم چنین بزرگ تر شدن کیست را نیز متوجه شد.
توپوگرافی کامپیوتری
در برخی از مواقع برای تشخیص دقیق تر کیست کلیه روش توپوگرافی کامپیوتری که با استفاده از اشعه ایکس تصاویر سه بعدی از کلیه ها ایجاد خواهد کرد، انجام خواهد شد.
ام آر آی
در این روش تشخیصی از آهن ربا و امواج رادیویی برای عکس گرفتن از کلیه ها و بررسی کیست کلیه استفاده خواهد شد.
درمان کیست کلیه
اگر هیچ یک از علائم ذکر شده در بخش “علائم” را ندارید و کیست کلیه شما کوچک است ، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشید و پزشک شما ممکن است بخواهد کیست را با سی تی اسکن طی ۶ تا ۱۲ ماه دوباره بررسی کند.
در صورت مواجه با مشکلات شدید، ممکن است پزشک از شما بخواهد که CT یا MRI کلیه خود را بررسی کنید تا ببینید کیست در حال رشد است یا خیر.
اگر کیست روی کلیه شما بزرگ است یا حاوی کلسیفیکاسیون (قطعات سخت و سنگی) یا بافت متراکم است ، ممکن است هر چند وقت یکبار نیاز به سی تی اسکن داشته باشید. این به پزشک شما اجازه می دهد تا تغییرات کیست را مشاهده کند.
اگر کیست شما جریان خون یا جریان ادرار را مسدود می کند، ممکن است پزشک مجبور به درمان آن شود. او ممکن است از روشی به نام اسکلروتراپی و لاپاراسکوپی استفاده کند.
اسکلروتراپی
برای انجام این روش درمانی در ابتدا فرد تحت بی حسی موضعی قرار گرفته و سپس پزشک از یک سوزن بلند برای تخلیه کیست استفاده می کند. سپس کیست را با محلول الکل پر می کند تا بافت کلیه سفت شده و از رشد مجدد آن نیز جلوگیری شود.
لاپاراسکوپی
در صورتی که کیست بزرگ شده باشد و بر عملکرد کلیه تاثیر گذاشته باشد بهترین روش برای برداشتن کیست لاپاراسکوپی کلیه می باشد که در این روش ابتدا فرد تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و با ایجاد چند برش کوچک کیست برداشته خواهد شد و پس از یک الی دو روز فرد از بیمارستان مرخص می شود.
زندگی با کیست کلیه
اگر بیش از ۵۰ سال سن دارید، به احتمال زیاد کیست کلیه دارید و متوجه آن نیستید. ممکن است هرگز متوجه آن نشوید زیرا ممکن است هرگز علائمی نداشته باشید. و اکثر کیست های کلیه مشکلی ایجاد نمی کنند.
اگر علائمی (درد کمر یا شکم، خون در ادرار و غیره) دارید، به پزشک خود مراجعه کنید. او می تواند در مورد درمان یا راه هایی برای کمک به تسکین علائم شما به شما توصیه کند.
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله ذکر کردیم کیست کلیه اغلب بدون علائم بوده و افراد در بیشتر مواقع در صورت انجام آزمایش و سونوگرافی به وجود آن پی خواهند برد و پس از پی بردن به وجود آن باید برای درمان آن اقدام کنند. در این مقاله سعی کردیم تمام موارد مهم در مورد کیست کلیه از قبیل علائم، علت بروز و درمان آن را بررسی کنیم امیدواریم که مفید واقع شده باشد.
سوالات متداول
از آن جا که پزشکان مطمئن نیستند علت ایجاد آن ها چیست، نمی توان از کیست کلیه پیشگیری یا اجتناب کرد.
اگر کیست کلیه مشکلی ایجاد نمی کند، احتمالاً نیازی به برداشتن آن نیست. اگر بزرگتر شود یا مشکلاتی برای فرد ایجاد کند، ممکن است پزشک شما را به اورولوژیست (پزشکی که در زمینه مشکلات کلیوی آموزش ویژه ای دارد) بفرستد.