پیشگیری از سرطان پروستات چه روشهایی دارد؟ برای پیشگیری از سرطان پروستات در جوانی چه اقداماتی باید انجام شود؟ برای جلوگیری از سرطان پروستات چه کنیم؟ رژیم غذایی و سبک زندگی چه تاثیری در سرطان پروستات پیشگیری از بروز آن دارد؟
مشکلات پروستات میتواند منجر به عوارض جدی از جمله عفونتها، التهابات، و حتی سرطان گردد. بنابراین، پیشگیری و درمان مناسب این مشکلات از اهمیت ویژهای برخوردار است. برای پیشگیری از بروز مشکلات پروستات، اولین قدم، حفظ سلامت کلی بدن است. فعالیتهای ورزشی منظم، مصرف یک رژیم غذایی سالم و متنوع، و کنترل فشار خون و قند خون از جمله اقداماتی هستند که میتوانند به پیشگیری از بروز مشکلات پروستات کمک کنند. علاوه بر این، مراقبتهای پزشکی منظم نیز از اهمیت بسزایی برخوردار است. مراجعه به پزشک برای انجام بررسیهای لازم و تشخیص زود هنگام مشکلات پروستات، میتواند از ایجاد و پیشرفت این بیماری جلوگیری کند. در صورت بروز علائم مشکوک مانند مشکلات در ادرار کردن، درد یا سوزش در منطقه پروستات، تغییر در عملکرد جنسی یا هر گونه علامت غیرعادی دیگر، لازم است بلافاصله به پزشک مراجعه شود.
اقدامات لازم برای پیشگیری از سرطان پروستات
اقدامات و فعالیتهای مختلفی برای پیشگیری از سرطان پروستات وجود دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- کاهش وزن و حفظ وزن مناسب
مطالعات نشان میدهند که چاقی میتواند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد. افرادی که شاخص توده بدنی (BMI) آنها بالاتر از ۳۰ است، با خطر بیشتری در ابتلا به سرطان پروستات روبهرو هستند. اگر وزن مناسبی دارید، با انجام ورزش و رعایت یک رژیم غذایی سالم، میتوانید وزن خود را در حالت مناسبی نگه دارید. دریافت راهنمایی از یک دکتر تغذیه متخصص میتواند به شما کمک کند تا رژیم غذایی مناسبی برای خود ترتیب دهید.
- اجتناب از مصرف دخانیات
ترک سیگار و خودداری از استعمال دخانیات میتواند به بهبودی کلی و افزایش سطح سلامتی بدن کمک کرده و ریسک ابتلا به سرطان پروستات را نیز به خوبی کاهش خواهد داد.
- تحرک و ورزش منظم
افرادی که تحرک و فعالیت بدنی داشته و به طور منظم ورزش میکنند، با احتمال بسیار کمتری نسبت به سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. فعالیت بدنی و ورزش منظم ضمن کمک به کاهش وزن و حفظ تناسب اندام، عملکرد سیستم ایمنی بدن را بهبود میبخشد.
- داشتن فعالیت جنسی
افرادی که از لحاظ جنسی فعال هستند با احتمال دو تا سه برابر کمتر در مقایسه با افرادی که فعالیت جنسی کمی دارند، در معرض ابتلا به سرطان پروستات قرار دارند. چرا که برقراری رابطه جنسی و نعوظ میتواند مواد سمی و سایر ترکیبات التهابآور را از بدن خارج کند.
- چکاپ و مراجعه منظم به پزشک
افزون بر رعایت نکات و اقدامات لازم برای پیشگیری از ابتلا به سرطان پروستات، باید با انجام چکاپ و مراجعه منظم به بهترین متخصص اورولوژی در تهران از سلامت کامل خود اطمینان پیدا کرده و یا در صورت ابتلا به سرطان پروستات، آن را در مراحل اولیه تشخیص دهید.
تاثیر تغذیه در پیشگیری از سرطان پروستات
یک رژیم غذایی مغذی و سالم به بهبود سلامت کلی بدن کمک کرده و باعث میشود تا بدن بتواند خود را از خطر بیماری های مختلف در امان نگه دارد. چرا که مواد مغذی، میوهها و سبزیجات دارای ویتامینها و مواد معدنی مختلفی هستند که تاثیر بالایی در سلامتی و تقویت سیستم ایمنی دارند.
افزودن فلفل و گوجهفرنگی به رژیم غذایی میتواند در پیشگیری و کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مؤثر باشد. همچنین، سبزیجاتی از خانواده کلم مانند بروکلی و کلم پیچ نیز از اهمیت بالایی برخوردارند. مصرف ماهی و سویا نیز میتواند به افزایش سلامت پروستات کمک کند. همچنین، استفاده از روغنهایی که حاوی اسیدهای چرب امگا۳ مثل روغن زیتون هستند، میتواند مفید باشد.
در مقابل نیز، برخی مواد غذایی میتوانند خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهند. مصرف شیر و محصولات لبنی، چربیهای اشباع موجود در محصولات حیوانی و مصرف گوشت قرمز و کبابی از جمله این موارد هستند.
بیشتر بخوانید: درمان بزرگی خوش خیم پروستات
مصرف گوجه فرنگی برای پیشگیری از سرطان پروستات
برای حفظ سلامت پروستات، میتوانید از گوجه فرنگی بهره ببرید. گوجه فرنگی و دیگر مواد غذایی قرمز مانند هندوانه دارای آنتیاکسیدان قوی به نام لیکوپن هستند. تحقیقات نشان داده است مردانی که به میزان کافی از گوجه فرنگی استفاده میکنند، کمتر در معرض خطر مشکلات پروستاتی از جمله سرطان قرار میگیرند. مصرف گوجه فرنگی به صورت پخته میتواند جذب بهتری از لیکوپن را فراهم کند. ارزش تغذیهای گوجه فرنگی قرمز نیز بیشتر است. محصولاتی مانند قرص اولترا لیکوپن ویتابیوتیکس که حاوی عصاره گوجه فرنگی هستند، در درمان و پیشگیری از بیماریهای پروستات به خوبی موثر هستند.