هیدروسل و ناباروری چه ارتباطی دارند؟ هیدروسل چگونه قدرت باروری مردان را تحت تاثیر قرار خواهد داد؟ هیدروسل پس از درمان نیز ممکن است نگرانیهایی برای باروری فرد به دنبال داشته باشد؟
هیدروسل یا همان التهاب و یا ورم بیضه شامل جمع شدن مایعات در کیسه اطراف بیضه است که در نوزادان متداول بوده اما ممکن است در صورت آسیب رسیدن به بیضهها، در پسران با سنین بالاتر و مردان بالغ نیز ایجاد شود. این بیماری چندان دردناک نبوده و در بعضی موارد به درمان خاصی نیاز نخواهد داشت. اما یکی از نگرانیهایی که برای افراد مبتلا به این بیماری وجود دارد، تاثیر آن بر قدرت باروری فرد در آینده است که در این مقاله به بررسی این موضوع پرداختهایم.
هیدروسل و ناباروری در مردان
هیدروسل بر خلاف دیگر بیماریهای شایع در مردان، نیاز به نگرانی چندانی نداشته و آن طور که به نظر میرسد، به طور مستقیم و خودبهخود سبب ایجاد ناباروری در مردان نخواهد شد. اما بیماریهایی مانند عفونت بیضه و یا شکلگیری توده در بیضه که عملکرد اسپرمها را با اختلال مواجه خواهد کرد، ممکن است بر قدرت باروری فرد تاثیر گذاشته و از این نظر، نگرانیهایی برای او ایجاد کند.
در واقع بیماری هیدروسل در کنار برخی شرایط پاتولوژیک دیگر و هنگامی که بیضهها تغییرات قابل توجهی داشته باشند، میتواند سبب اختلال درقدرت باروری مردان شده و احتمال ناباروری را در آنها افزایش دهد. در واقع اگر هیدروسل در شرایطی دمای کیسه بیضه را افزایش دهد، سبب اختلال در اسپرماتوژنز خواهد شد. در اثر این اختلال نیز، کیفیت مایع منی و همچنین، میزان تحرک اسپرمها کاهش یافته و سبب میشود تا الیگواسپرمی ایجاد شود. این اختلالات و عوارض نیز، ممکن است سبب ناباروری مردان در آینده شده و در طولانی مدت، قدرت باروری آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
درمان هیدروسل و ناباروری
هیدروسل همان طور که گفته شد، ممکن است به طور خودبهخودی برطرف شده و چندان نیاز به استفاده از روشهای درمانی نداشته باشد. اما لازم است تا در صورت مشاهده ورم بیضه در سریعترین زمان ممکن به بهترین متخصص اورولوژی در تهران مراجعه کنید. هیدروسل همچنین اگر باعث ناباروری در مردان و یا بروز مشکلات دیگری در فرد شده باشد، به جراحی سرپایی نیاز داشته و باید هرچه سریعتر درمان شود. برای درمان ناباروری در اثر هیدروسل، پزشک جراح در طول عمل جراحی سرپایی که بدون نیاز به بیهوشی و بستری شدن انجام میشود، مایع موجود در بیضهها و کیسههای اطراف آنها را به طور کامل تخلیه خواهد کرد. در واقع پزشک این کار را از طریق برشی که در ناحیه بیضه و یا زیر شکم ایجاد کرده است، انجام خواهد داد. این عمل جراحی سرپایی، هرچند ساده به نظر میآید، اما به تخصص و تبحر بالایی نیاز خواهد داشت؛ ضمن آن که پزشک در این عمل، از عدسی چشمی استفاده میکند تا به اپیدیدیم و مجاری اسپرم آسیبی نرسد.
در آخر همچنین لازم است تا لولهها نیز تخلیه شوند و بعد از عمل جراحی و درمان هیدروسل نیز، از پانسمان روی ناحیه جراحی شده استفاده خواهد شد. تا ۲۴ ساعت بعد از عمل جراحی نیز، بهتر است از کیسه یخ بر روی ناحیه مورد نظر استفاده کنید و مصرف مایعات را نیز افزایش دهید.
برای افرادی که برای درمان ناباروری به دلیل هیدروسل نمیتوانند از روش جراحی سرپایی استفاده کنند، از یک سوزن استفاده شده تا مایع جمع شده در بیضهها به خوبی خارج شود. البته باید بگوییم این روش چندان موثر نبوده چرا که این احتمال وجود دارد تا فرد مبتلا، درد و یا بازگشت دوباره هیدروسل را تجربه کند.
آیا آب آوردن بیضه موجب ناباروری میگردد؟
برای بررسی این موضوع که آیا آب آوردن بیضه موجب ایجاد ناباروری خواهد شد یا نه، باید در ابتدا تفاوت بین واریکوسل و هیدروسل بیضه را بررسی کرد. در واقع در وریدهای بیضه، دمای خون جاری در شریانهای بیضه را کاهش داده تا برای تولید اسپرم، از درجه حرارت مناسبی برخوردار شود. در طول بیماری واریکوسل، جریان خون مسدود شده و با افزایش حرارت بیضهها در تولید اسپرمها اختلال ایجاد میشود که در نتیجه، سبب بروز ناباروری در مردان خواهد شد. اما بیماری هیدروسل، به طور مستقیم و خودبهخود موجب ناباروری مردان نشده، بلکه تحت شرایط خاصی مانند وجود بیماریها و عواملی مانند عفونت، تومورهای سرطانی و …، موجب کاهش کیفیت و عملکرد اسپرم شده و در نهایت در ناباروری افراد در آینده اثرگذار خواهد بود.