تغییر آلت تناسلی با افزایش سن چگونه است؟ اندازه آلت تناسلی با بالا رفتن سن چه تغییری میکند؟ ممکن است اندازه آلت تناسلی در اثر پیری، کوچک یا کوتاه شود؟ اندازه تناسلی بر حسب سن چگونه و به چه دلایلی تغییر میکند؟
آلت تناسلی مردان مانند دیگر بخشهای بدن، با گذشت سن دچار تغییراتی میشود که این تغییرات شامل شکل، عملکرد، و مشکلات سلامتی میشود. در واقع، دستگاه تناسلی در اثر عواملی مانند کاهش گردش خون، تغییرات هورمونی، تغییر در ساختار پوست و سایر فاکتورهای موثر بر بدن، تغییراتی را تجربه میکند. آلت تناسلی به طور کلی در طول زندگی، تحت تأثیر تغییراتی قرار میگیرد؛ زیرا سطوح تستوسترون در هر مرحله از عملکرد جنسی شما تغییر میکند و تأثیر مستقیمی بر بدن شما دارد.
بسیاری از این تغییرات طبیعی بوده و نیازی به درمان و یا مراقبت پزشکی خاصی ندارد. اما برخی علائم وجود دارد که ممکن است عملکرد جنسی و ادراری دستگاه تناسلی مردان را تحت تأثیر قرار داده و نیاز به درمان و ارزیابی پزشکی داشته باشد. برخی از این مشکلات با استفاده از روشهای درمانی مناسب، برطرف شده، در حالی که برخی دیگر از این مشکلات، باید با اقدامات پیشگیرانه و مراقبت های لازم، کنترل شده و تحت نظارت پزشک قرار گیرد.
اندازه آلت تناسلی با افزایش سن چه تغییری میکند؟
با گذشت سن، کاهش اندازه طبیعی آلت تناسلی مردان امری طبیعی محسوب میشود؛ چرا که با گذشت سن و ایجاد تغییراتی در هورمونها ممکن است آلت تناسلی و بیضهها کمی کوچکتر شده باشند. یکی از دلایل این تغییرات، ایجاد ذخایر چربی در شریانهای بدن است که میتواند منجر به کاهش جریان خون ورودی به آلت تناسلی شود. این وضعیت ممکن است باعث از بین رفتن سلولهای عضلانی در لولههای بافت اسفنجی نعوظ در آلت تناسلی گردد. این بافت نعوظ در تولید نعوظ نقش داشته و با خون درگیر میشود. همچنین اثرات ناشی از دیگر صدمات و آسیبها در آلت تناسلی که ممکن است هنگام برقراری روابط جنسی یا انجام فعالیتهای ورزشی رخ داده باشند، میتوانند باعث ایجاد بافت آسیب دیده شوند.
بنابراین ممکن است آلت تناسلی مردانی که در دهههای شصت تا هفتاد سالگی عمر خود هستند، تا حدی کوچکتر شده و اندازه آلت تناسلی آنها حدود یک تا یک و نیم سانتیمتر کمتر از گذشته باشد. علاوه بر این، با اعمال تغییراتی نظیر کاهش وزن، اصلاح موی ناحیه شرمگاهی، و حفظ تناسب اندام، ممکن است بزرگتر نشان داده شود.
عواملی مانند تأثیر سرما و کاهش دما نیز ممکن است موجب کوچک شدن موقتی آلت تناسلی شوند که این گونه تغییرات معمولا کوتاه مدت بوده و با گرم شدن مجدد بدن، اندازه طبیعی آلت تناسلی به حالت اولیه بازمیگردد. به علاوه، افزایش چربی بدن با با بالا رفتن سن ممکن است ظاهر آلت تناسلی را کوتاهتر نشان داده و سبب کوچکتر دیده شدن آن شود.
علت تغییر اندازه آلت تناسلی با افزایش سن
برای تعدادی از مردان، آلت تناسلی با گذشت سن به شکلی منحنی تغییر میکند که ممکن است طول، قطر و عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهد. این تغییرات معمولاً ناشی از بیماری پیرونی است که در نتیجه ضربههای فیزیکی در طول روابط جنسی به وجود میآید.
با بهبودی، بافت اسکار در امتداد تونیکا آلبوژینا (غلاف سخت اطراف بافت اسفنجی که با خون پر میشود تا نعوظ ایجاد کند) تشکیل میشود. قسمت زخمی نمیتواند سخت شود و باعث ایجاد نعوظ منحنی میشود. این بیماری اغلب با جراحی یا مصرف داروها درمان میشود.
بیشتر بخوانید: بالانیت یا التهاب کلاهک آلت تناسلی چیست؟
تغییر بیضهها در اثر پیری و افزایش سن
اندامهای کوچک داخل کیسه بیضه برای تولید اسپرم سازمان یافتهاند. با کاهش سطح تستوسترون، تولید اسپرم کند شده و بیضهها کوچکتر خواهند شد. در این حالت، اگر روشهای درمانی اجرا نشود، غده هیپوفیز سیگنال ارسال به بیضهها را برای تولید تستوسترون متوقف کرده و در نتیجه، بیضهها کمترین اندازه را پیدا میکنند.
کیسه بیضه نیز، وظیفه مدیریت دمای بیضهها را بر عهده دارد و پوشیده از ماهیچههای صاف است که منقبض و شل میشوند تا بیضهها را به بدن نزدیک کنند و آنها را گرم نگه دارند. با گذشت سن، ماهیچهها به خوبی کار نمیکنند و کیسه بیضه در وضعیت انبساط بیشتری قرار میگیرد. با کاهش طبیعی خاصیت ارتجاعی پوست، افتادگی آن نیز بدتر میشود.
اگر بالای ۴۰ سال دارید، هیدروسل نیز ممکن است باعث افتادگی کیسه بیضه شود. این اتفاق وقتی رخ میدهد که مایع در اطراف یک یا هر دو بیضه جمع شود؛ ممکن است بدن شما مایعات زیادی تولید کند یا به خوبی تخلیه نشود. به طور کلی هیدروسل بدون درد است؛ با این حال اگر متوجه تورم یا احساس ناراحتی شدید شوید، به بهترین متخصص اورولوژی در تهران مراجعه کنید.
تغییر عملکرد جنسی آلت تناسلی با افزایش سن
با گذشت سن، اعصاب حسی آلت تناسلی تحت تأثیر قرار گرفته و حساسیت آنها کاهش مییابد و حتی ممکن است به بروز مشکلاتی در برانگیختگی و ارگاسم منجر شود. همچنین با کاهش سطح تستوسترون، احتمال اختلال در نعوظ افزایش مییابد. ممکن است شما حتی احساس سفتی کمتری در آلت تناسلی خود داشته باشید، اما این به معنای از دست دادن کامل توانایی مقاربت نیست.
احتمالاً شایعترین عامل ناتوانی برای نگهداشتن خون در آلت تناسلی، عوارض پیری عضلانی است که بافت نعوظ را احاطه کردهاند. در این حالت، ممکن است شما بتوانید نعوظ داشته باشید، اما نمیتوانید آن را برای مدت طولانی حفظ کنید. در واقع خون در آلت تناسلی جمع شده اما بافت نعوظ به دلیل پیری، قادر به نگهداشتن خون در آن نبوده و باعث از دست دادن سفتی ناشی از نعوظ میشود. تغییرات در اندامهای جنسی و تمایلات جنسی بخشی طبیعی از فرآیند پیری است؛ اگر تأثیرات این تغییرات بر زندگی و روابط شما مشهود باشد، بهتر است با پزشک خود در این زمینه مشورت کنید.