۶ دقیقه

0 / 5. 0

عمل وازووازوستومی

عمل وازووازوستومی؛ بازگرداندن وازکتومی

آنچه می خوانید...

 عمل وازووازوستومی یا جراحی بازگرداندن وازکتومی، برای مردانی که می خواهند اقدام به باروری کنند، موثر است. اگر مردان در زمان مناسب اقدام به جراحی وازووازستومی کرده و شرایط جسمانی نرمالی داشته باشند، درصد موفقیت عمل بالا خواهد بود. این عمل بسیار حساس است و نیاز بوده که حتما توسط بهترین جراح انجام شود. متخصص اورولوژی می تواند این جراحی را به نحو احسن انجام دهد تا فرد دچار آسیب و ناراحتی بعد از جراحی نشود. همچنین درصد شانس و‌ موفقیت برای باروری، بیشتر می شود. جراحی وازووازستومی در مردان، داخل اتاق عمل و با تزریق بیهوشی یا بی حسی نخاعی انجام خواهد شد. در ادامه با اهداف و مراقبت‌ های لازم برای قبل و بعد از جراحی بازگرداندن وازکتومی، آشنا خواهید شد.

جراحی بازگشت وازکتومی

هدف از انجام وازووازستومی (بازگرداندن وازکتومی)

هدف از انجام عمل وازووازستومی، بازگرداندن امکان باروری برای آقایان است. مردانی که عمل وازکتومی انجام داده اند یا از راه های مختلف دیگر ناباروری استفاده کرده اند، می توانند با جراحی وازووازستومی درصد باروری را بالا ببرند. به طور کلی جراحی وازووازستومی ایمن ترین و مطمئن ترین روش، برای بازگرداندن شرایط باروری در مردان است. بیشتر مردان برای آن که دیگر شرایط باروری نداشته باشند، عمل وازکتومی انجام می‌دهند. این جراحی نزدیک به ۷ درصد مطمئن است و نتیجه مثبتی می دهد. با این حال می توان اقدام به بازگردان وازکتومی کرد. متخصص اورولوژی، می تواند شانس موفقیت در بازگرداندن وازکتومی را در مردانی که علاقه مند به باروری هستند بالا ببرد.

البته ممکن است برخی افراد از روش های دیگر، برای جلوگیری از بارداری استفاده کنند. با این حال باز هم با عمل وازووازستومی، می توان جراحی وازکتومی را به شرایط قبل از ناباروری برگرداند. حتی مردانی که احساس درد یا ناراحتی از جراحی وازکتومی دارند، می توانند برای رفع آن وازووازستومی انجام دهند.

عمل جراحی وازووازوستومی چه زمانی انجام می‌شود؟

عمل وازووازستومی به طور معمول در دهه ۴۰ سالگی مردان انجام می شود. آمار ها نشان می دهند نزدیک به پنج درصد افرادی که عمل وازکتومی کرده اند، بعد ها تصمیم به بازگرداندن آن می کنند. گاهی اوقات شرایط زندگی تغییر می کند و فرد علاقه مند به باروری می شود. عواملی مانند فوت فرزند، طلاق گرفتن، علاقه مندی به باروری و… منجر می شود فرد تصمیم مجدد به جراحی وازووازستومی و بازگرداندن شرایط باروری بگیرد. متداول ترین دلیل برای بازگرداندن وازکتومی، طلاق و جدایی از همسر است.

جراحی وازووازستومی می تواند شانس دوباره برای بچه دار شدن را بالا ببرد. با این حال همیشه اثر مثبتی ندارد. در برخی از مردانی که اقدام به جراحی وازووازستومی می کنند، همه آن ها عمل موفقیت آمیزی نخواهند داشت. بلکه درصد معین و محدودی از افراد، ممکن است به شرایط مناسب برای باروری بازگردند. تحقیقات نشان داده است که حدود ۵ الی ۶ درصد از مردانی که جراحی وازکتومی کرده‌ اند، همان سال اول دچار پشیمانی شده اند. در نهایت چنین افرادی به عمل وازووازستومی روی می آورند.

اقدامات قبل از عمل وازووازوستومی

قبل از عمل وازووازستومی، بهترین متخصص اورولوژی در تهران بیمار را از لحاظ بیماری های مختلف معاینه می کند. ارزیابی کلی در زمینه بررسی کیسه بیضه قبل از جراحی بازگرداندن وازکتومی، بسیار واجب است. به همین دلیل متخصصان اورولوژی در وهله اول اقدام به معاینه فیزیکی درست و اصولی می کنند. همچنین معاینات و ارزیابی ها نشان می دهد که نحوه بازگرداندن عمل وازکتومی به چه صورت باشد و چه پیچیدگی هایی دارد.

در جلسات مشاوره با پزشک، سوابق پزشکی فرد بررسی خواهد شد. بیمار باید تمام آزمایش های لازم و مورد نیاز برای وازووازستومی را انجام دهد. همچنین برای عمل وازووازستومی پیشنهاد می شود که همسر فرد، برای معاینات بیشتر به متخصص زنان و زایمان مراجعه نماید. در برخی موارد و با صلاحدید متخصص اورولوژی، بیمار قبل از اقدام به جراحی وازووازستومی بهتر است قرص آنتی بیوتیک و آرام بخش ضعیف مصرف کنند.

میزان موفقیت عمل وازووازوستومی

 اگر زمان زیادی از عمل وازکتومی مردان بگذرد، احتمال جواب دادن وازووازستومی کمتر خواهد شد. با این حال انجام جراحی بازگرداندن وازکتومی توسط متخصص اورولوژی و در زمان مناسب خود، حدود ۹۰ درصد به بالا جواب خواهد داد. این که روش وازکتومی به چه صورت انجام شده باشد، محل گره ها بر روی کدام قسمت از لوله ها زده شده باشد و… می تواند در تاثیر موفقیت عمل وازووازستومی، موثر باشد. هر چه مدت زمان بیشتری از عمل وازکتومی بگذرد، شانس موفقیت در بازگرداندن آن کمتر خواهد شد.

بیشتر بخوانید: تاثیر وازکتومی بر میل جنسی

مراقبت های بعد از عمل وازووازوستومی

انجام عمل حدود دو الی سه ساعت زمان خواهد برد. بعد از عمل وازووازستومی، بیمار به اتاق ریکاوری برده می شود. مدت زمان حضور بیمار در اتاق ریکاوری حدود سه ساعت است. قبل از مرخص کردن فرد از او خواسته می شود که حتما ادرار خود را تخلیه کند‌. به طور معمول بهتر است بعد از جراحی وازووازستومی تا حدود سه الی چهار روز، قرص های مسکن و آنتی بیوتیک لازم مصرف شود. آنتی بیوتیک های تجویز شده برای جلوگیری از عفونت در ناحیه دستگاه تناسلی مردان، بعد از عمل بسیار موثر خواهد بود. بهتر است از پوشیدن شلوار یا لباس زیر تنگ تا حدود دو الی سه ماه بعد از عمل، جدا خودداری کرد. به دلیل آن که محل پانسمان حساس و آسیب پذیر بوده و نیاز به فضا برای بهبودی دارد.

برای کاهش ناراحتی و تورم از بسته های یخ بر روی کیسه بیضه، می توان استفاده کرد. توصیه می شود بعد از انجام جراحی از انجام فعالیت های سخت و رابطه جنسی، بلند کردن اجسام بزرگ و سنگین، ورزش کردن و… خودداری شود. بیمار بعد از عمل وازووازستومی می تواند استحمام کند. با این حال باید بیمار مراقب باشد که محل برش یا زخم در تماس با آب نباشد.

نتیجه گیری

از بین کل بیمارانی که عمل وازووازستومی انجام می‌ دهند، حدود ۶۰ درصد افراد می توانند به روش طبیعی بچه دار شوند. بعد از جراحی وازووازستومی، اسپرم از طریق مجراهای تناسلی وارد لوله ها می شود. در نهایت با مراقبت های بعد از عمل، می توان نتایج خوبی از جراحی بازگرداندن وازووازستومی گرفت. این عمل در دهه اول بعد از وازکتومی، نتیجه بخش خواهد بود. با گذشت زمان درصد شانس و موفقیت در این زمینه، کمتر می شود و احتمال باروری کاهش می یابد.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *