۸ دقیقه

5 / 5. 1

همه چیز در مورد سرطان کلیه

سرطان کلیه

آنچه می خوانید...

سرطان کلیه همانطور که از نام آن مشخص است، سرطانی است که کلیه را درگیر خود می کند. زمانی که سلول ها در بدن انسان کنترل تکثیر خود را از دست می دهند، در یکی از قسمت های بدن سرطان به وجود می آید. ممکن است تمام سلول های موجود در هر قسمت از بدن، سرطانی شوند. زیرا سلول های سرطانی به هیچ عنوان عملکرد طبیعی نداشته و ممکن است در هر قسمت از بدن فعال شوند.

کلیه ها در اصل در بدن وظیفه پالایش خون را بر عهده داشته و با تنظیم کردن فشار خون، به سلامت بدن کمک می کنند. از سوی دیگر کلیه مواد زائد را از خون برداشته و آن را به همراه دیگر مواد اضافی به ادرار تبدیل می کند. پس باید بگوییم کلیه ها نقش مهمی در بدن دارند و از این رو باید بسیار مورد محافظت قرار گیرند. در صورتی که شخصی زندگی سالم و عادی نداشته باشد، ممکن است دچار بیماری سرطان کلیه شود. از دیگر بیماری های کلیه می توان به سنگ کلیه اشاره کرد که راه های مختلفی برای درمان سنگ کلیه وجود دارد.

سرطان های کلیه را می توانیم به انواع مختلفی در بدن مشاهده کنیم. نود درصد از سرطان های کلیه که در مردم دنیا دیده شده است، از نوع سرطان سلول کلیوی است. در این نوع سرطان کلیه سلول های کوچکی که تولید و هدایت ادرار را بر عهده دارند، سرطانی شده و بدن بیمار را درگیر می کنند. در صورتی که سرطان های دیگر کلیوی نیز از قسمت های دیگر کلیه آغاز شده و پیش روی می کنند. دیگر بیماری ای که جزو بیماری های مجاری ادراری به حساب می آید سنگ حالب است که درمان سنگ حالب نیز را ه های مختلفی برایش وجود دارد.

سرطان کلیه
سرطان کلیه

علت بروز سرطان کلیه چیست؟

برای آنکه بدن به بیماری خاصی همچون سرطان دچار شود، لازم است برخی شرایط توسط بیمار مهیا گردد. یعنی به طور کلی می توانیم بروز بیماری سرطان را به نوع زندگی و عوامل مختلفی که رعایت آن ها توسط بیمار انجام نشده است وابسته بدانیم. معمولا افرادی که سن بالای ۴۰ سال دارند نسبت به افراد کم سن بیشتر به بیماری سرطان های کلیوی مبتلا می شوند.

علت این مسئله نیز عدم رعایت برخی مسائل است که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد. این مسائل از جمله عوامل موثر در وقوع بیماری سرطان کلیه هستند. 

  • نوع جنسیت:  طبق آمارهای منتشر شده بیشترین افرادی که به سرطان های کلیه مبتلا می شوند، مردان هستند. از این رو مرد بودن خطر ابتلا به سرطان را افزایش می دهد. 
  • داشتن سابقه بیماری خانوادگی: مخصوصا در اعضای اصلی خانواده همچون خواهر و برادر
  • استفاده از دخانیات از جمله سیگار و مواد مخدر: می تواند خطر ابتلا به سرطان کلیه را در انسان افزایش دهد. یکی از انواع سیگارهایی که عامل اصلی در ابتلا به سرطان است، سیگار برگ است. 
  • عوامل ژنتیکی و وراثت: برخی از افراد به بیماری های مختلف به صورت ارثی مبتلا هستند که این مسئله می تواند در بدن آن ها ایجاد سرطان کند. 
  • اضافه وزن بیش از حد: افرادی که از چاقی مفرط رنج می برند در بدن هورمون هایی ترشح می کنند که خطر ابتلا به سرطان کلیه را در آن ها افزایش می دهد. 
  • ابتلا به یکی از بیماری های کلیوی: از دیگر مشکلاتی است که در ابتلا به سرطان های کلیه افراد بی تاثیر نیست. مثلا اگر شخصی به دلیل عملکرد ضعیف کلیه ها اقدام به انجام دیالیز می کند، ممکن است در طولانی مدت به سرطان مبتلا شود. 
  • استفاده از داروهای بدون نسخه در طولانی مدت می تواند منجر به بروز سرطان کلیهشود. 
  • داشتن لنفوم یا سرطان غدد لنفاوی خطر ابتلا به سرطان های کلیوی را افزایش می دهد.
  • قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی هم چون حلال های شیمیایی، کادمیوم، بنزن و موارد دیگر.
  • ابتلا به بیماری فشار خون در سنین بالا: افرادی که مبتلا به بیماری فشار خون بالا هستند نسبت به افراد دیگر بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند. 

با این تفاسیر هر شخصی که به یکی از این وضعیت ها گرفتار باشد ممکن است با بیماری های کلیوی همچون سرطان مواجه شود. 

مهمترین علائم بروز سرطان های کلیوی 

برای آن که بتوانید بروز سرطان های کلیوی را تشخیص دهید می توانید برخی از علائم را در بدن خود بررسی کنید. البته لازم به ذکر است که نشانه های اولیه بروز سرطان کلیه در بدن بسیاری از افراد قابل رویت نیست. اما پس از بزرگ تر شدن تومورها، برخی نشانه ها در بدن مشاهده می شوند. از جمله مهمترین علائمی که نشان دهنده سرطان های کلیوی هستند باید به موارد زیر اشاره کنیم: 

  • تورم پاها و قوزک 
  • مشاهده خون در ادرار 
  • کم خونی 
  • برآمدگی شکم یا کمر 
  • خستگی بیش از حد و افراطی 
  • کاهش اشتها 
  • تب کردن شدید که در اثر سرماخوردگی و عفونت به وجود نیامده باشد 
  • کمردردهایی که درمان نمی شوند
  • کاهش وزن بدن بدون هیچ دلیل مشخصی 

برخی از افراد که مبتلا به بیماری سرطان کلیه ممکن است در دیگر قسمت های بدن نیز با اختلالاتی مواجه شوند. از جمله این اختلالات می توانیم به تنگی نفس، سرفه های مداوم و خون بالا آوردن و در نهایت درد در استخوان ها اشاره کنیم.

نحوه تشخیص سرطان کلیه

افراد باید به محض مشاهده علائم این بیماری به پزشک متخصص مراجعه کرده و تحت معاینه قرار بگیرند، پزشک متخصص در ابتدا پرونده پزشکی و سوابق خانوادگی فرد را بررسی کرده و سپس وی را معاینه فیزیکی خواهد کرد. آزمایش های مختلفی نیز برای کمک به تشخیص وجود دارد که پزشک متخصص آن ها را نیز تجویز خواهد کرد. این آزمایشات عبارتند از:

آزمایش ادرار

در این آزمایش برای بررسی وجود خون و مشاهده حتی آثار کوچکی از خون که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده نیستند، نمونه ای از ادرار فرد مورد آزمایش قرار خواهد گرفت.

تست CBC

در این آزمایش الکترولیت های مختلف بدن بیمار بررسی شده و همچنین تعداد هر یک از انواع مختلف سلول های خونی نیز شمرده خواهند شد.

سی تی اسکن

با استفاده از این آزمایش می توان تصاویری از داخل بدن را مشاهده کرد.

ام آر آی

در این آزمایش با استفاده از یک آهنربای بزرگ، امواج رادیویی و کامپیوتر پزک تصاویری از داغخل بدن بیمار تهیه خواهد کرد.

بیوپسی توده کلیوی

در صورت وجود تومور، پزشک متخصص با استفاده از یک سوزن نازک نمونه کوچکی از بافت توده را برداشته و برای آزمایش به لابراتور فرستاده تا برای وجود سلول های سرطانی بررسی شود.

نحوه درمان سرطان های کلیوی 

روش های درمانی بسیاری برای بیماری سرطان کلیه وجود دارد. که از میان تمامی این روش ها، چند مورد نتیجه بهتر برای بیماران به همراه دارند. برخی از افراد ممکن است برای درمان بیماری سرطان های کلیوی مجبور شوند یک یا هر دو کلیه خود را از طریق جراحی از بدن خود خارج کنند. می دانیم که یک انسان می تواند با یک کلیه نیز به ادامه زندگی خود بپردازد. 

اما در صورتی که تشخیص داده شود که لازم است شخص هر دو کلیه خود را از دست دهد، در این صورت پزشکان برای بیمار انجام دیالیز را توصیه می کنند. تا بتواند به زندگی خود ادامه دهد. در صورتی می توان اقدام به پیوند کلیه نمود، که این سرطان به قسمت های دیگر بدن نفوذ نکرده باشد. در غیر این صورت لازم است با استفاده از آمبولیزه کردن شریان های کلیوی توده سرطانی را از بین برد. 

روش های مختلفی برای درمان سرطان کلیه وجود دارد که در ادامه آن ها را معرفی خواهیم کرد.

درمان-سرطان-کلیه

جراحی

بیشترین درمانی که برای سرطان کلیه مورد استفاده قرار می گیرد، جراحی می باشد که هدف از انجام آن برداشتن تومور با حفظ عملکرد کلیه می باشد که این روش درمانی خود دارای روش های مختلفی می باشد که عبارتند از:

نفرکتومی

این روش جراحی شامل برداشتن کل کلیه، بخش کوچکی از بافت سالم و در برخی از مواقع بافت های اضافی دیگری مانند گره های لنفاوی، غده فوق کلیوی می باشد. در این روش در ابتدا جراح یک برش در شکم یا پهلو ایجاد کرده و نفرکتومی را انجام خواهد داد.

نفرکتومی جزئی

در این روش جراح به جای برداشتن کل کلیه، توده سرطانی را به همراه بخش کوچکی از بافت سالم برخواهد داشت، این جراحی یا به صورت باز، یا لاپراسکوپیک و یا ربات انجام خواهد شد.

غیر جراحی

روش های غیرجراحی نیز مانند درمان با انجماد سلول های سرطانی و درمان با گرمادهی به سلول های سرطانی وجود دارد که بیشتر برای افرادی که دارای شرایط خاص بوده و جراحی برای آن ها خطرناک است استفاده می شود.

پرتو درمانی و شیمی درمانی

برخی از پزشکان ممکن است برای از بین بردن توده سرطان کلیه، روش شیمی درمانی یا پرتو درمانی را به بیمار توصیه کنند. در این روش با استفاده از اشعه ایکس پرانرژی و دیگر اشعه ها اقدام به نابودی سلول های سرطانی که در حال رشد هستند نموده و توده سرطانی را از بین می برند. پس از آن نیز لازم است بیمار از داروهای مختلف استفاده کند تا از رشد مجدد سلول های سرطانی جلوگیری کند. 

بیشتر بخوانید: علائم سنگ کلیه

پیشگیری از ابتلا به سرطان کلیه

برای کاهش خطر ابتلا به این بیماری راهکارهایی وجود دارد که در ادامه معرفی خواهیم کرد.

  • حفظ وزن خود در محدوده سالم
  • کنترل فشار خون و جلوگیری از بالا رفتن فشار خون
  • ترک سیگار

نتیجه گیری

سرطان کلیه یکی از بیماری های رایج در میان انسان ها است که بسته به دلایل مختلف ممکن است در بدن هر فردی ایجاد شود. افرادی که از سیگار استفاده می کنند و یا به چاقی افراطی مبتلا هستند نسبت به دیگر افراد بیشتر در مرض ابتلا به سرطان های کلیوی قرار دارند.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *