۵ دقیقه

0 / 5. 0

درمان آزواسپرمی

درمان آزواسپرمی و باروری با اسپرم صفر

آنچه می خوانید...

درمان آزواسپرمی یا اسپرم صفر چگونه است؟ چه روش‌هایی برای درمان اسپرم صفر یا آزواسپرمی وجود دارد؟ آیا بارداری با آزواسپرمی امکان‌پذیر است؟

آزواسپرمی یا اسپرم صفر (Azoospermia) وضعیتی در مردان است که در آن مایع منی فاقد هیچ‌گونه اسپرم بوده و از طرف دیگر نیز، هیچ علامت مشخصی ندارد تا فرد بتواند متوجه این مشکل در خود شود. آزواسپرمی یکی از دلایل اصلی و شایع ناباروری مردان بوده و امکان باروری با وجود این مشکل، به دغدغه بسیاری از افراد تبدیل شده است. به همین دلیل در این مقاله به روش‌های درمان این مشکل و امکان باروری در آن پرداخته‌ایم.

باروری در اسپرم صفر

راه های درمان اسپرم صفر چیست؟

روش‌های بسیاری برای درمان آزواسپرمی یا اسپرم صفر وجود دارد که با توجه به علت بروز این بیماری متفاوت بوده و روش درمانی مناسب برای هر فرد نیز توسط بهترین متخصص اورولوژی در تهران مشخص خواهد شد. در واقع پزشک در ابتدا علت دقیق اسپرم صفر را مشخص کرده و سپس روش‌ مناسب برای درمان آن را تعیین خواهد کرد. در ادامه به معرفی روش‌هایی پرداخته‌ایم که برای درمان اسپرم صفر مورد استفاده قرار می‌گیرند:

درمان هورمونی اسپرم صفر

در صورتی که علت بروز آزواسپرمی یا اسپرم صفر در فرد، ناشی از کمبود هورمون‌های مردانه مانند تستوسترون باشد، درمان هورمونی برای آن در نظر گرفته شده تا از این طریق، سطح هورمون‌ها به حالت طبیعی بازگشته و تولید اسپرم در بدن فرد افزایش پیدا کند.

جراحی آزواسپرمی

در مواردی که آزواسپرمی یا اسپرم صفر در اثر بیماری مانند واریکوسل و ایجاد تورم و گره در وریدهای بیضه ایجاد شده باشد، ممکن است پزشک روش جراحی را در درمان آزواسپرمی توصیه کند؛ چرا که عمل جراحی می‌تواند با حذف وریدهای تورمی و برطرف کردن مشکلات ناشی از بیماری واریکوسل، شرایط بیمار را بهبود بخشیده و مشکل اسپرم صفر را به خوبی درمان کند.

بیشتر بخوانید: علائم واریکوسل

درمان دارویی اسپرم صفر

در برخی از موارد نیز ممکن است پزشک درمان دارویی را برای بیمار در نظر گرفته و با تجویز داروهایی مانند کوریونیک گونادوتروفین (hCG)، دوپامین و …، تولید اسپرم را در بدن بیمار افزایش داده و از این طریق به درمان اسپرم صفر در او کمک کند.

تغییرات سبک زندگی در درمان آزواسپرمی

اصلاح سبک زندگی نیز می‌تواند به درمان آزواسپرمی کمک کرده و احتمال باروری را در او افزایش دهد. در واقع شما می‌توانید از طریق تغذیه سالم، رفع استرس، کاهش مصرف الکل و دخانیات و … به درمان بیماری خود کمک کرده و شانس بهبودی خود را افزایش دهید.

آیا بارداری با اسپرم صفر امکان پذیر است؟

با توجه به روش‌های پیشرفته و گسترده‌ای که برای درمان اسپرم صفر وجود دارد، می‌توان شانس باروری با وجود ابتلا به اسپرم صفر را افزایش داد. به عنوان مثال در صورت کوچک بودن بیضه‌ها و رشد نامناسب آن‌ها، هورمون‌ درمانی در درمان اسپرم صفر روش مناسب و موفقیت‌آمیزی بوده و می‌تواند مشکل فرد را در این زمینه به خوبی برطرف کند.

در مواردی که واریس بیضه و یا بیماری واریکوسل سبب آزواسپرمی شده باشد نیز، استفاده از روش‌های جراحی یا آمبولیزاسیون زیر پوستی می‌تواند موثر واقع شده و شانس باروری را در فرد به ‌طور قابل توجهی افزایش خواهد داد. همچنین وجود انسداد در مسیر انتقال اسپرم یکی از دلایل آزواسپرمی یا اسپرم صفر است که می‌تواند به کمک روش‌های جراحی به خوبی برطرف شده و با رفع مشکل اسپرم صفر در منی فرد، قدرت باروری او را بازمی‌گرداند. ضمن آن که در اسپرم صفر نیز می‌توان از تکنیک‌هایی مانند IUI و بارداری با IVF جهت درمان ناباروری و رفع مشکلات فرد استفاده کرد.

استفاده از روش‌های کمک باروری در درمان آزواسپرمی

روش‌های کمک باروری و بارورسازی مصنوعی و همچنین برخی تکنیک‌ها و روش‌های جدید مانند فریز کردن اسپرم و تزریق مجدد آن‌ها نیز می‌تواند در برخی موارد به بهبود شرایط باروری در فرد دارای آزواسپرمی کمک‌کننده بوده و شرایط باروری را ایجاد کند. در واقع اگر آزواسپرمی از نوع انسدادی بوده و نتوان آن را به روش جراحی برطرف کرد، می‌توان از طریق استخراج اسپرم از بافت بیضه جهت باروری به روش آی وی اف استفاده کرد. در روش کمک باروری آی وی اف، پس از دریافت اسپرم از مرد و همچنین تخمک از زن، لقاح در محیط آزمایشگاه انجام شده و سپس، جنین حاصل به رحم زن منتقل خواهد شد.

اقدامات پیش از درمان آزواسپرمی

قدم اول در درمان آزواسپرمی، تشخیص علت اسپرم صفر توسط پزشک متخصص است. پزشک در ابتدا از سریع‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راه‌های تشخیصی برای بررسی علت این مشکل استفاده کرده و سپس با توجه به علت بروز آزواسپرمی، بهترین راه درمانی و ایجاد شرایط باروری را مشخص خواهد کرد.

در واقع در ابتدا پزشک شرح حال کاملی از فرد و سوابق بیماری‌های او دریافت کرده و ضمن انجام یک معاینه فیزیکی کلی، سابقه مشکلات ژنتیکی و خانوادگی و یا وجود بیماری یا هر گونه مشکل خاص را بررسی خواهد کرد. این کار برای مشخص شدن علت فقدان اسپرم در مایع منی مرد به پزشک کمک می‌کند. در بسیاری از موارد نیز لازم است تست‌های باروری تکمیلی برای فرد انجام شده تا بهترین روش درمانی برای او مشخص شود.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *