Search
Close this search box.
۵ دقیقه

0 / 5. 0

نعوظ صبحگاهی

نعوظ صبحگاهی مردان

آنچه می خوانید...

نعوظ صبحگاهی چیست و در چه شرایطی بروز می‌کند؟ علت نعوظ صبحگاهی چیست و در چه مواردی باید به پزشک مراجعه کرد؟ عدم نعوظ صبحگاهی نشان‌دهنده چیست؟ آیا عدم نعوظ در صبح نشانه بیماری است؟

در بخش اول روز، پدیده‌ای به نام نعوظ صبحگاهی یا به عبارت دقیق‌تر NPT (نوکتورنال پنایل تومسانس)، برای بسیاری از آقایان به شکل تقریباً روزانه رخ می‌دهد. ممکن است مردان هر روز هنگام بیدار شدن، نعوظ صبحگاهی را تجربه کنند و این پدیده بیشتر در مردان جوان مشاهده می‌شود.

 با این حال، نکته‌ی مهم این است که این اتفاق در هر سنی ایجاد می‌شود، ولی تعداد دفعات آن با افزایش سن به تدریج کاهش می‌یابد. در برخی از شرایط مانند بیماری‌های کبدی و کلیوی، نقص قلب، دیابت، بیماری پیرونی و … نیز ممکن است کاهش یا عدم نعوظ صبحگاهی مشاهده شود.

تصور برخی از افراد این است که نعوظ صبحگاهی نشانه‌ای از تحریک جنسی است، اما این موضوع همیشه درست نیست. این پدیده احتمالاً به عنوان پاسخ بدن به یکی از چند رویداد طبیعی در نظر گرفته می‌شود. آقایانی که دارای نعوظ صبحگاهی هستند، عمدتاً تجربهٔ نعوظ مطلوبی در زمان روابط جنسی دارند، با این حال گاهی اوقات حفظ نعوظ در طول رابطه ممکن است برای آن‌ها چالش‌برانگیز باشد و قابلیت حفظ نعوظ در طی رابطه را نداشته باشند.

عدم نعوظ صبحگاهی

نعوظ صبحگاهی چه دلایلی دارد؟

علت نعوظ صبحگاهی موضوعی پیچیده بوده که به عوامل مختلف و گوناگونی بستگی دارد. دانشمندان و پزشکان مختلفی تلاش کرده‌اند تا با ارائه نظریه‌های متعدد، پدیده نعوظ صبحگاهی را توضیح دهند، اما هیچکدام از این نظریه‌ها با شواهد و مدارک پزشکی مشخصی همراه نیستند. این نظریه‌ها شامل موارد زیر هستند:

  • تحریک فیزیکی

حتی در حالی که چشمان شما بسته است، بدن شما هنوز از وقایع اطراف آگاه است. لمس تصادفی اندام‌های تناسلی شما یا شریک جنسی می‌تواند به طور مستقیم منجر به نعوظ شود؛ زیرا بدن به این تحریک حساسیت نشان داده و با نعوظ به آن پاسخ می‌دهد.

  • تغییرات هورمونی

سطح تستوسترون، هورمون مردانه، صبح بعد از بیدار شدن در سطح بالاترین خود قرار دارد. افزایش این هورمون ممکن است به تنهایی باعث نعوظ شود، حتی بدون تحریک فیزیکی. با گذشت زمان، معمولاً در دوران ۴۰ تا ۵۰ سالگی، سطح طبیعی تستوسترون در مردان کاهش می‌یابد و این نیز ممکن است باعث کاهش نعوظ صبحگاهی شود.

  • آرامش مغزی

در طول ساعات بیداری، بدن هورمون‌هایی را برای سرکوب نعوظ آزاد می‌کند. اما هنگامی که خوابیده‌اید، ترشح این هورمون‌ها در بدن کاهش کاهش پیدا می‌کند. این موضوع به همراه دلایل دیگر، احتمال ایجاد نعوظ در صبح را بیشتر می‌کند.

نکته مهم این است که نعوظ صبحگاهی لزوما نشانه‌ای از تحریک جنسی نیست و در بسیاری از موارد به دلیل خواب‌ها و رویاهای جنسی یا تغییرات هورمونی ایجاد می‌شود. بنابراین، اعتقاد به اینکه نعوظ صبح تنها به دلیل نیاز به ادرار کردن یا نشانه‌ای از تحریک جنسی است، صحیح نیست.

عدم نعوظ صبحگاهی نشانه چیست؟

تجربه نعوظ صبحگاهی هنگام بیدار شدن نه تنها نشانه‌ای از جریان خون و سیستم عصبی سالم در آلت تناسلی بوده بلکه نشان می‌دهد که بدن شما به لحاظ جسمی در ایجاد و حفظ نعوظ در زمان بیداری نیز به خوبی توانمند است.

بسیاری از افرادی که با مشکلات اختلال نعوظ روبه‌رو هستند، گزارش می‌دهند که تجربه نعوظ صبحگاهی را ندارند. این علامت اغلب نشانه اولیه از بیماری‌ها و اختلالات مرتبط با نعوظ است.

بنابراین باید به یاد داشته باشید که عدم تجربه نعوظ صبحگاهی ممکن است نشانه‌ای از اختلال نعوظ باشد. ممکن است اختلال دیگری در بدن سبب جلوگیری از گردش خون مناسب و عملکرد صحیح اعصاب مرتبط با نعوظ شده باشد؛ به همین دلیل لازم است در این مورد حتما به بهترین متخصص اورولوژی در تهران مراجعه کنید.

اگر مشکلات و شرایطی شامل موارد گفته شده در زیر را دارید، به عنوان مثال:

  • اضافه وزن دارید
  • با فشار خون بالا دست و پنجه نرم می‌کنید
  • سطح چربی خون شما افزایش یافته است
  • دچار دیابت هستید
  • با افسردگی مواجه هستید
  • یا دارای برخی از معلولیت‌های فیزیکی هستید

باید با مراجعه به یک پزشک متخصص، اقدامات لازم جهت جلوگیری از اختلال نعوظ را انجام داده و برای تقویت نعوظ با پزشک خود مشورت کنید.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

تجربه نعوظ صبحگاهی نشانه‌ای از سلامت بوده و معمولاً نیازی به مراجعه به پزشک برای این موضوع نیست. اما اگر یکی از شرایط گفته شده در زیر را تجربه می‌کنید، حتماً باید به متخصص درمان نعوظ مراجعه کنید:

  • عدم تجربه نعوظ صبحگاهی

اگر شما اغلب تجربه نعوظ صبحگاهی را داشتید و حالا این تجربه را نداشته یا نعوظ کمتری دارید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.

  • تجربه نعوظ همراه با درد

بیشتر نعوظ‌های صبحگاهی ظرف ۳۰ دقیقه پس از بیدار شدن برطرف می‌شوند. اگر نعوظ شما بعد از بیدار شدن بیش از یک ساعت طول کشیده و یا با درد همراه شده باشد، بهتر است در اولین فرصت مناسب به پزشک مراجعه کنید.

هنگامی که از نعوظ صبحگاهی حرف می‌زنیم، تعیین کردن اینکه تجربه این حالت به چه میزان طبیعی است، به چالش کشیده می‌شود! برخی از مردان هر روز با این تجربه روبرو می‌شوند. بعضی دیگر فقط کمتر از یک بار در هفته این حالت را تجربه می‌کنند. در هنگام معاینه جسمی سالیانه، با پزشک خود درباره فراوانی تجربه نعوظ صبحگاهی صحبت کنید. اگر تجربه شما کافی نباشد، ممکن است پزشک تلاش کند تا علتی برای این موضوع شناسایی کند.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *