Search
Close this search box.
۵ دقیقه

5 / 5. 1

علائم سنگ کلیه

علائم سنگ کلیه

آنچه می خوانید...

علائم سنگ کلیه شامل موارد زیادی می شود که در ادامه به شرح آن ها می پردازیم. سنگ کلیه شایع ترین بیماری مرتبط با سیستم ادراری است. سنگ ها قطعات معدنی سختی هستند که می توانند در کلیه ایجاد شوند. اغلب، آنقدر کوچک هستند که از طریق ادرار از بدن شما خارج شوند. اما اگر آنها خیلی بزرگ باشند، ممکن است برای شکستن یا برداشتن آنها به کمک پزشکی نیاز داشته باشید. اگر فکر می کنید ممکن است سنگ کلیه داشته باشید، فورا به پزشک مراجعه کنید. به طور خاص، تب همراه با سنگ کلیه یا عفونت دستگاه ادراری (UTI) همراه با سنگ کلیه، موارد اورژانسی جراحی هستند. عوارض جدی ناشی از سنگ کلیه زمانی که به موقع برطرف شود نادر است اما در صورت عدم درمان سنگ کلیه می تواند شدید باشد.

سنگ کلیه چیست؟

سنگ های کلیه توده های سختی از نمک و مواد معدنی هستند که اغلب از کلسیم یا اسید اوریک تشکیل شده اند. آن ها در داخل کلیه تشکیل می شوند و می توانند به سایر قسمت های دستگاه ادراری بروند.

سنگ ها از نظر اندازه متفاوت هستند. برخی از آن ها به اندازه نقطه پایان این جمله کوچک هستند، برخی دیگر می توانند تا چند اینچ باشند. برخی از سنگ های کلیه می توانند به قدری بزرگ شوند که کل کلیه را اشغال کنند. سنگ کلیه زمانی تشکیل می شود که مقدار زیادی از مواد معدنی خاص در بدن شما در ادرار شما جمع می شود. هنگامی که به خوبی هیدراته نیستید، ادرار شما با سطوح بالاتری از مواد معدنی خاص غلیظ تر می شود. وقتی سطح مواد معدنی بالاتر باشد، احتمال تشکیل سنگ کلیه بیشتر است. سنگ در مردان شایع تر است.  سنگ کلیه در افرادی که دیابت یا چاقی دارند نیز بیشتر دیده می شود. سنگ کلیه همچنین می تواند ناشی از یک بیماری ژنتیکی به نام سیستینوری باشد. گاهی بیماران به دلیل درد شدید کلیه به دنبال مسکن قوی برای درد سنگ کلیه می گردند.

سنگ کلیه چیست؟

سنگ ‌های کوچک ‌تر کلیه که در کلیه باقی می‌ مانند اغلب هیچ علامتی ایجاد نمی‌ کنند. ممکن است تا زمانی که سنگ به داخل حالب حرکت کند، متوجه مشکلی نشوید.

اگر سنگ به اندازه کافی کوچک باشد، از مثانه تا مجرای ادرار ادامه می یابد و از طریق ادرار از بدن شما خارج می شود. هرچه سنگ کوچکتر باشد، احتمال بیشتری وجود دارد که خود به خود دفع شود و این روند سریعتر اتفاق می افتد.

سنگ کلیه معمولاً بسیار دردناک است. اکثر سنگ ها بدون درمان خود به خود دفع می شوند. اما ممکن است برای شکستن یا برداشتن سنگ هایی که دفع نمی شوند نیاز به جراحی داشته باشید.

علائم سنگ کلیه چیست؟

اگر سنگ کلیه بسیار کوچک دارید، ممکن است علائمی نداشته باشید زیرا سنگ از مجرای ادرار شما عبور می کند. اما اگر سنگ کلیه شما بزرگتر باشد، احتمالاً علائمی خواهید داشت.

۱. درد در پشت، شکم یا پهلو

درد سنگ کلیه یکی از شدیدترین انواع دردی است که قابل تصور است. برخی از افرادی که سنگ کلیه را تجربه کرده اند، درد را با زایمان یا ضربه زدن با چاقو مقایسه می کنند.

این درد به اندازه ای شدید است که سالانه بیش از نیم میلیون مراجعه به اورژانس را شامل می شود.

معمولاً زمانی که سنگ به داخل حالب حرکت می کند، درد شروع می شود که باعث ایجاد فشار در کلیه می گردد. این فشار رشته های عصبی را فعال می کند که سیگنال های درد را به مغز منتقل می کند.

درد سنگ کلیه اغلب به طور ناگهانی شروع می شود. با حرکت سنگ، درد محل و شدت آن تغییر می کند.

درد اغلب به صورت موجی می آید و می رود، که با انقباض حالب در هنگام تلاش برای بیرون راندن سنگ بدتر می شود. هر موج ممکن است چند دقیقه طول بکشد، قطع شود و سپس دوباره برگردد.

شما معمولاً درد را در امتداد پهلو و پشت، زیر دنده های خود احساس خواهید کرد. هنگامی که سنگ از طریق دستگاه ادراری شما به سمت پایین حرکت می کند، ممکن است به ناحیه شکم و کشاله ران شما تابش کند.

سنگ‌ های بزرگ می‌ توانند دردناک ‌تر از سنگ‌ های کوچک باشند، اما شدت درد لزوماً به اندازه سنگ مربوط نیست. حتی یک سنگ کوچک می تواند هنگام حرکت یا ایجاد انسداد دردناک باشد.

علائم سنگ کلیه چیست؟

۲.درد یا سوزش در هنگام ادرار

هنگامی که سنگ به محل اتصال بین حالب و مثانه برسد، هنگام ادرار کردن احساس درد خواهید کرد.

درد می تواند به صورت سوزش احساس شود. اگر نمی دانید سنگ کلیه دارید، ممکن است آن را با عفونت ادراری اشتباه بگیرید. گاهی اوقات ممکن است همراه با سنگ عفونت داشته باشید.

۳.نیاز فوری به ادرار کردن

نیاز فوری یا مکرر بیشتر از حد معمول به دستشویی رفتن، نشانه دیگری است که نشان می دهد سنگ به قسمت پایینی دستگاه ادراری شما منتقل شده است.

ممکن است متوجه شوید که به سمت دستشویی می دوید یا نیاز به رفتن مداوم در طول روز و شب داشته باشید.

۴.خون در ادرار

وجود خون در ادرار یک علامت شایع در افراد مبتلا به سنگ کلیه است.

خون می تواند قرمز، صورتی یا قهوه ای باشد. گاهی اوقات سلول‌های خونی برای دیدن بدون میکروسکوپ بسیار کوچک هستند، اما پزشک می ‌تواند ادرار را آزمایش کند تا ببیند آیا خون در آن وجود دارد یا خیر.

۵. ادرار کدر یا بدبو

ادرار سالم شفاف است و بوی تندی ندارد. ادرار کدر یا بدبو می تواند نشانه عفونت در کلیه ها یا قسمت دیگری از دستگاه ادراری باشد.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *