۵ دقیقه

5 / 5. 1

سیستوسکوپی

سیستوسکوپی

آنچه می خوانید...

سیستوسکوپی در واقع یک عمل تشخیصی است که به متخصص اوروژی کمک خواهد کرد تا مثانه و لوله ای که ادرار را از بدن شما دفع می کند را مورد آزمایش قرار بدهد. سیستوسکوپی شیوه ایست که به پزشک کمک می کند تا داخل مجرای ادرار و مثانه را ببیند. مجرای ادرار لوله ایست که ادرار را از مثانه شما به خارج از بدنتان هدایت می کند. پزشک شما از نوعی ابزار باریک و سبک که سیستوسکوپ نامیده می شود استفاده می کند. مثانه شما پر از مایع است، به این وسیله مثانه کشیده خواهد شد تا پزشک اورولوژیست بتواند بخش داخلی مثانه شما را از نزدیک ببیند.

پس از انجام سیستوسکوپی، این امکان هست که در شروع کار در مجرای ادرار احساس درد  داشته باشید و در حین ادرار برای چند روز اول بعد از عمل، تکرر ادرار و سوزش داشته باشید. این نشانه ها در مدت زمان ۱ تا ۲ روز کمتر می شوند و شما قادر خواهید بود به سر کارتان و یا اکثر فعالیت های معمول خود برگردید.

لوله باریک به همراه یک لنز وارد مجرای ادرارتان خواهد شد و به طرف مثانه می شود.

علت انجام عمل سیستوسکوپی

از این عمل به منظور بررسی، تشخیص و درمان مشکلات مثانه و مجرای ادرار استفاده می شود. پزشک شما ممکن است از این شیوه برای موارد زیراستفاده کند: 

علت انجام عمل سیستوسکوپی

بررسی علل بروز نشانه ها و علائم:

از جمله این نوع علائم می توانیم به یافتن خون در ادرار، کمک به درمان بی اختیاری ادرار، مثانه پرکار و ادرار دردناک اشاره کنیم. علاوه بر این، سیستوسکوپی می تواند به پزشک در تعیین علت بروز عفونت های ادراری کمک کند.  اما این عمل در صورتی که شما دچار عفونت مجاری ادرار فعال باشید انجام نمی شود.

تشخیص بیماری ها و شرایط خاص مثانه در افراد:

از جمله نمونه های آن می توان به سنگ مثانه، التهاب مثانه و سرطان مثانه اشاره کرد.

خطرات سیستوسکوپی چیست ؟

عوارض و مشکلاتی که سیستوسکوپی ممکن است ایجاد کند شامل موارد زیر هستند:

عفونت

به صورتی خیلی نادر، سیستوسکوپی ممکن است جرم هایی را وارد مجرای ادرار کند که موجب عفونت ادراری می شود. به منظور جلوگیری از بروز عفونت، پزشکتان ممکن است برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند تا پیش و پس از عمل استفاده کنید.

خون ریزی

سیستوسکوپی  می تواند موجب ایجاد کمی خون در ادرارتان شود. خونریزی سنگین در این وضعیت به ندرت رخ می دهد.

درد

ممکن است در ناحیه شکم احساس درد داشته باشید و یا سوزش ادراری داشته باشید. این علائم اغلب متعادل اند و به آرامی بعد از فرآیند درمانی از بین می روند.

عوارض جانبی سیستوسکوپی

در صورتی که هر یک از این موارد را بعد از عمل تجربه کردید، سریعا با پزشکتان تماس بگیرید و یا به نزدیکترین مرکز اورژانس مراجعه نمایید:

  • ناتوانی در دفع ادرا بعد از سیستوسکوپی
  • وجود خون به رنگ  قرمز روشن و یا لخته های خون سنگین در ادرار شما
  • داشتن درد شکم و حالت تهوع
  • داشتن تب و لرز
  • داشتن تب بیشتر از ۳۸.۵ درجه سانتی گراد
  • داشتن درد و حس سوزش در حین دفع ادرار که تا بیش از ۴۸ ساعت طول می کشد

چگونه خود را آماده کنیم

این امکان وجود دارد که از شما خواسته شود تا:

  • آنتی بیوتیک مصرف کنید: پزشک شما احتمالا تعدادی آنتی بیوتیک را برایتان تجویز می کند تا پیش و پس از سیستوسکوپی استفاده کنید، به خصوص در صورتی که در مواجه و مبارزه با عفونت ها با مشکل دارید.
  • مثانه تان را خالی نکنید: چون پزشک شما ممکن است پیش از انجام این فرآیند از شما درخواست کند تا یک آزمایش ادرار انجام دهید. تا هنگامی که به مطب دکتر خود نرسیده اید مثانه تان را خالی نکنید تا بتوانید نمونه ادرار را به آن ها تحویل دهید.

برای مسکن ها و بی هوشی آماده باشید

از یک مسکن درون وریدی یا بی هوشی عمومی در حین انجام عمل استفاده خواهد شد. برای دوره نقاهت و بهبودی تان برنامه ریزی داشته باشید. این بهتر است که از کسی بخواهید شما را پس از انجام عمل به خانه برساند. بنابراین از رانندگی خودداری کنید.

مراحل عمل سیستوسکوپی

زمان انجام یک عمل سیستوسکوپی حدودا ۱۵ دقیقه است. زمانی که این کار را در بیمارستان به کمک بی هوشی یا مسکن انجام می دهید، ممکن است تا نیم ساعت هم طول بکشد.

مراحل عمل سیستوسکوپی

سیستوسکوپی شما ممکن است شامل پروسه زیر باشد:

۱) تخلیه مثانه

از شما خواسته خواهد شد تا مثانه تان را خالی کنید: بعد از این مرحله باید روی یک میز ویژه به پشت دراز بکشید. شما در وضعیتی قرار می گیرید که پاهای شما با استفاده از بند هایی در بالا قرار خواهند گرفت و زانوهایتان خم خواهند شد.

۲) بیهوشی یا بی حسی

امکان دارد به مسکن و یا بی هوشی نیاز داشته باشید و شاید هم نه. اگر یک مسکن یا آرام بخش دریافت کردید حس خواب آلودگی و ریلکس شدن به شما دست خواهد داد ولی باز هم هوشیار هستید. اما در صورتی که از بیهوشی عمومی استفاده  گردد، از انجام فرآیند درمانی مطلع نخواهید شد.

۳) ورود سیستوسکوپ

پزشک شما سیستوسکوپ را وارد بدنتان می کند: یک نوع ژل بی حس کننده به مجرای ادرار شما مالیده خواهد شد، تا از بروز درد در زمان وارد شدن سیستوسکوپ جلوگیری کند.  بعد از صبر کردن به مدت چند دقیقه به منظور بی حس شدن، پزشک شما با دقت سیستوسکوپ را از نوک آلت تناسلی شما، وارد مجرای ادرار خواهد کرد. در این مرحله از کوچکترین سیستوسکوپ ممکن استفاده خواهد شد. اسکوپ های بزرگتر به منظور گرفتن نمونه بافت درون بدن و یا وارد کردن ابزارهای جراحی به مثانه استفاده می شوند.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *