۷ دقیقه

4.5 / 5. 11

سنگ حالب

درمان قطعی سنگ حالب

آنچه می خوانید...

ادرار از طریق لوله‌هایی به نام حالب از کلیه به مثانه منتقل می‌شود. سنگ حالب یک توده معدنی در حالب است که در بیشتر موارد از کلیه منشأ گرفته و به حالب منتقل می‌گردد. سنگ وقتی تشکیل می‌شود که ذرات معدنی موجود در ادرار راکد شده و توده ای را تشکیل دهند. برخی از این سنگ‌ها ممکن است مانع جریان ادرار شوند.

سنگ حالب چیست؟

همانطور که گفتیم این سنگ از کلیه منشاء می‌گیرد و اگر شروع به حرکت کند ممکن است مجبور باشید درد زیادی را تحمل کنید. گاهی این سنگ‌ها بسیار کوچک هستند و همراه با ادرار از بدن خارج می‌شوند،اما گاهی بسیار بزرگ بوده تا جایی که مسیر حالب را مسدود می‌کند. از دغدغه های بسیاری از بیمارانی که به سنگ کلیه نیز دچارند، یافتن روش قطعی درمان سنگ کلیه است.

سنگ حالب چیست؟

سنگ حالب چه علائمی دارد؟

زمانی که این مشکل در فردی ایجاد شود،درد بسیاری را باید تحمل کند و همینطور علائمی را در پی دارد که از جمله این موارد عبارتند از:

  • حالت تهوع و استفراغ
  • سوزش در ادرار
  • تکرر ادرار
  • دفع ادرار به صورت قطره‌ای و کم
  • وجود خون در ادرار
  • تب
  • درد در پهلوها و بیضه‌ها و اطراف ناف و نوک مجرا
سنگ حالب چه علائمی دارد؟

انواع سنگ حالب

  1. یکی از متداول‌ترین دلایل برای تشکیل سنگ حالب،بلورهای اگزالات کلسیم می‌باشد. این بلور ها در اثر مصرف کم آب در طول روز و گرفتن رژیم غذایی نادرستی که مقدار زیادی اگزالات کلسیم دارد تولید می‌شوند.
  2. اسید اوریک یکی دیگر از مواردی است که باعث تولید سنگ حالب می‌شود. این در مواردی رخ می‌دهد که ادرار حالت اسیدی به خود می‌گیرد و البته بیشتر در افرادی رخ می‌دهد که به بیماری نقرس مبتلا هستند.
  3. نوع دیگر سنگ،سنگ های کلسیم فسفات است که بیشتر در ادرارهای قلیایی همراه با رژیمهای غذایی نادرست ایجاد می‌شوند.
  4. سنگ‌های استروویت بیشتر در افرادی رخ می‌دهد که مدام با مشکل عفونت ادراری دست و پنجه نرم می‌کنند. همچنین این نوع سنگ با عفونت‌های کلیوی نیز در ارتباط می‌باشند.
  5. مورد آخر سنگ‌های سیستئین است که خیلی کم‌تر از موارد دیگر رخ می‌دهد و در افرادی ایجاد می‌شود که مبتلا به بیماری سیستینوریا هستند. بیشتر بخوانید : سوزاک
انواع سنگ حالب

علت ایجاد سنگ حالب

از جمله رایج ترین دلائل بسته شدن حالب، جابجا شدن سنگ در کلیه و گیر کردن سنگ در داخل لوله حالب است. از سوی دیگر با رسوب املاح معدنی ای که در ادرار فرد در حالب وجود دارند هم موجب ایجاد سنگ حالب می شوند. هر یک از انواع مختلف سنگ حالب و سنگ کلیه بخاطر علل مختلفی اییجاد می شوند.

قطر لوله حالب به چه شکل و چقدر است؟

لوله حالب از جمله لوله های پرکاربرد در پزشکی است که کلیه ها را به مثانه وصل می کند. طول این لوله در بدن بزرگسالان بین ۲۵ تا ۳۰ سانتی متر است که دیواره های آن ضخیم هستند و به شکل عضلانی، فیبری و روکش مخاطی است و قادر است روند انقباض را به سادگی انجام بدهد.

 وظیفه اصلی حالب چیست؟

کار اساسی و مشخصی که این لوله در بدن بر عهده دارد، انتقال ترشحات کلیوی  از کلیه به مثانه است. ولی چگونه این لوله قادر است این کار را در بدن انجام دهد. در حقیقت این لوله به وسیله انقباضاتی که به شکل مداوم و منظم به وسیله اعصاب اتوماتیک، سمپاتیک یا پاراسمپاتیک انجام داده می شود و تحت کنترل قرار می گیرد. در نتیجه این روند را انجام و ادامه داده تا زمانی که بطور کامل آن را به اتمام برساند. 

محل قرارگیری حالب در بدن

همان طور که اشاره شد حالب در بدن ما وظیفه اش انتقال دادن ادرار و محتویات کلیه به داخل مثانه است. به همین دلیل در بدن هر انسانی که سلامت کامل دارد ۲ لوله حالب قرار دارد که هر یک از این ها به یکی از کلیه ها متصل اند و وظیفه شان را به درستی انجام می دهند. این نکته جالب است که نیمه فوقانی آن در درون معده و نیمه پایینی آن در در قسمت لگن قرار دارد.

مدت زمان دفع سنگ کلیه از حالب چقدر است؟

یکی از مهم ترین سوالاتی که در این مورد از پزشکان سوال می شوند این است که به چه اندازه می توان سنگ کلیه را در لوله حالب نگه داشت و چقدر از آن دفع می شود. بنابراین، بهتر است که بدانید شما حداکثر ۳تا ۴ هفته می توانید سنگ را در این لوله نگهداری کنید. چونکه نگه داشتن این سنگ ها در لوله حالب در حقیقت فشار خیلی بالایی به کلیه ها وارد می کند.   

مدت زمان دفع سنگ کلیه از حالب چقدر است؟

بطور کلی درمان سنگ هایی که در لوله حالب قرار دارند مطابق با اندازه شان در لوله حالب مشخص می شود. زمانی که سنگ در این لوله گیر می افتد بهترین شیوه برای سنگ کلیه، انجام سی تی اسکن با و بدون تزریق است.

اگر سنگ از لوله حالب بیمار خارج شود احتیاجی به اقدام دیگری نیست ولی در صورتی که کماکان سنگ در لوله حالب قرار داشته باشد، با کمک عمل تی یو ال (TUL) که در واقع یکی از بهترین و درخشان ترین عمل های سرپایی است که برای درمان سنگ کلیه به کار می رود و بیمار به شرایط اولیه خود برمی گردد. 

سنگی که در لوله حالب به دام افتاده است چطور از بدن به صورت خودکار خارج می شود؟

به این نکته توجه داده باشید که اندازه سنگ ها، از اصلی ترین مواردی که در بیرون آمدن آن ها به طور طبیعی دخالت دارد.

به این خاطر طبق قانونی که در بین پزشکان وجود دارد و مطابق آن عمل می کنند، اگر اندازه سنگ از ۴میلی متر کمتر باشد، بطور میانگین بالاتر از ۹۰% احتمال دارد که سنگ با ورزش کردن و نوشیدن مایعات دفع شود.

روش های درمان  سنگ کلیه گیر کرده در حالب

در صورتی که با انجام سی تی اسکن پزشک متوجه شود که هنوز هم بعد از گذشت ۲هفته، سنگ در لوله حالب گیر کرده است یا اینکه از همان ابتدا اندازه سنگ از ۶میلی متر بیشتر بوده است ، باید حتما با بکار گرفتن عمل های سرپایی این مشکل را برطرف کرده و بیشتر بررسی کند. توصیه ما به شما این است که به یک متخصص باتجربه و شناخته شده در این زمینه مراجعه کنید.

در شکل کلی برای درمان سنگ کلیه ای که در لوله های حالب گیر افتاده اند شیوه های مختلفی وجود دارند، ولی به دو روش اصلی که بهترین و موثرترین شیوه های درمانی هستند می توان اشاره کرد:

  1. سنگ شکنی برون اندامی یا ESWL
  2. سنگ شکنی درون اندامی یا TUL

سنگ شکنی برون اندامی

این نوع سنگ‌ شکنی برای افراد چاق، باردار و افرادی که اختلال انعقادی دارند پیشنهاد نمی‌شود. در این روش شما بدون هیچ گونه عمل جراحی و یا داروهای بیهوشی به درمان سنگ حالب می‌پردازید. به این‌صورت که روی تخت دراز می‌کشید و پزشک متخصص، با استفاده از امواج اولتراسوند اقدام به شکستن سنگ‌ها و از بین رفتن آن ها می‌کند.البته این روش بسته به محل وجود سنگ،محدودیت هایی دارد. بیشتر بخوانید: درمان زگیل تناسلی

سنگ شکنی درون اندامی

این روش بیشتر مورد تائید پزشکان می‌باشد. در این روش فرد به اتاق عمل می‌رود و برای جراحی از داروهای بیهوشی و یا بی‌حسی ناحیه کمری استفاده می‌شود. در روش سنگ‌شکنی درون‌اندامی یک دوربین آندوسکوپی (دستگاه یورتروسکوپ) را از مجرای ادراری و یا مثانه عبور می‌دهند و بعد با کمک پروب سنگ‌شکنی، سنگ‌ها را شکسته و گاهی با پنس از بدن خارج می‌کنند.

نفرولیتوتومی از طریق پوست

از این روش جراحی برای مواردی استفاده می‌شود که سنگ بسیار بزرگ شده باشد و در ابتدای حالب گیر کرده باشد. حوه جراحی به این صورت است که ابتدا با یورتروسکوپ وارد حالب شده و سنگ به داخل کلیه برگردانده می‌شود و سپس یک برش کوچک در پشت بیمار ایجاد می‌شود و بعد با استفاده از نفروسکوپ وارد کلیه شده و سنگ از بدن خارج می‌ شود. لازم به ذکر است که برای انجام این روش از داروی بیهوشی نیز استفاده می‌شود.

لاپاراسکوپی

در سنگدهای بزرگ ابتدای حالب، می‌توان با لاپاراسکوپی وارد شکم شده و سنگ را به طور کامل خارج کرد.

قرار دادن استنت در حالب

این یک روش جراحی موقت بوده که در آن یک لوله باریک (استنت) را به داخل حالب اطراف سنگ می‌فرستند.

جمع بندی

مصرف کافی آب در طول روز و رعایت موارد ذکر شده می تواند تا ۸۰% شما را از خطر سنگ حالب دور نگهدارد. درصد باقی مانده به دلیل بیماری هایی است که در آن فرد باید داروهایی مصرف کند که منجر به تشکیل این نوع سنگ نیز می شود و همینطور سابقه خانوادگی نیز می تواند موثر باشد.

دکتر حامد رجایی

جراحی اورولوژی (جراحی کلیه و مجاری ادراری)
فوق تخصص و فلوشیپ سنگ های ادراری و اندریورولوژی (جراحی درون بین) لاپاراسکوپی پیشرفته

15 پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *